ECO28 apr '16 09:32Aangepast op 28 apr '16 10:31

Meer winst Vattenfall dankzij bezuinigingen

Auteur: ANP Nieuws

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft de omzet in het eerste kwartaal licht zien stijgen.

EPA
EPA

Kostenbesparingen hielpen het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon bovendien aan een hogere winst.

De opbrengsten gingen met 1,2 procent omhoog naar 45,9 miljard Zweedse kroon (5 miljard euro). Dat was te danken aan een hogere energieproductie. De prijzen stonden nog altijd flink onder druk. De nettowinst nam met bijna een derde toe tot 6,6 miljard kroon.

Met name de waterkrachtcentrales van Vattenfall in eigen land draaiden afgelopen kwartaal op volle toeren. De marges op elektriciteit zijn evenwel flinterdun, waarschuwde topman Magnus Hall. Hij sprak van een aanhoudende en ,,dramatische'' daling van de energieprijzen op de termijnmarkt.

Verduurzaming

Vattenfall ondernam afgelopen kwartaal verdere stappen richting verduurzaming van de eigen energieproductie. Het zet met name in op hernieuwbare bronnen als zon-, wind- en waterkracht en snijdt in het aantal kolencentrales. In 2050 wil het bedrijf volgens Hall klimaatneutraal zijn.

Vorige week maakte Vattenfall bekend dat het zijn activiteiten in Duitsland op het gebied van het sterk vervuilende bruinkool verkoopt aan een Tsjechische branchegenoot. Daardoor valt in een klap meer dan 70 procent van de totale uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) door het energieconcern weg.

Milieuorganisaties zijn kritisch over die verkoop. Zij hadden liever gezien dat Vattenfall zijn bruinkoolmijnen- en centrales in Duitsland had gesloten. De Nederlandse dochter Nuon heeft nog één kolencentrale in bedrijf, aan de Hemweg in Amsterdam. Daarin wordt overigens geen bruinkool maar steenkool verstookt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen