ECO12 nov '13 07:54Aangepast op 12 nov '13 08:31

'Amsterdamse beurs opent vlak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting onveranderd tot licht hoger.

ANP
ANP

Ook de openingsindicatoren van de andere Europese beurzen wijzen op een vlak begin. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van meer richtinggevend nieuws later in de week.

,,De AEX begint vlak tot mogelijk iets hoger. Wall Street wist gisteren nog wat verder te klimmen op het sterke banenrapport van vorige week. De afbouw van het steunbeleid in de VS zit er aan te komen. De Fed had dit eigenlijk in september al moeten doen, want toen was de markt erop voorbereid. De kans op een omvangrijke correctie blijft nu groot. Het is dan ook vooral wachten op de toespraak van Fed-voorzitter Bernanke op woensdag en de hoorzitting van zijn opvolger op donderdag“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Franse krant Le Figaro meldde dinsdag op basis van anonieme bronnen dat Air France-KLM geen kapitaal steekt in Alitalia. Air France wilde geen commentaar geven op de berichtgeving. Aandeelhouders van het noodlijdende Italiaanse luchtvaartbedrijf hebben tot dinsdag middernacht om te beslissen of ze meedoen aan de kapitaalsverhoging van 300 miljoen euro. Als Air France-KLM niet meedoet, verwatert het huidige belang van 25 procent automatisch tot 11 procent.

Galapagos

BioFocus, de servicedivisie van biotechnologiebedrijf Galapagos, heeft een driejarige overeenkomst getekend met Biogen Idec voor het vaststellen van nieuwe doelen in het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen sclerodermie. Sclerodermie is een auto-immuunziekte gekenmerkt door verharding van de huid. De waarde van deze overeenkomst kan voor BioFocus oplopen tot 31 miljoen dollar.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag overwegend omhoog. De stemming bleef wel terughoudend in afwachting van de nieuwe economische plannen uit China, die naar verwachting later op de dag naar buiten komen. De Nikkei in Tokio zette de stijging voort dankzij een goedkopere yen en eindigde 2,2 procent hoger.

VS

De aandelenbeurzen in New York bleven maandag hangen rond recordniveaus na de langste reeks van wekelijkse winsten sinds februari. Beleggers wachtten op kwartaalcijfers van detailhandelaren om te zien hoe het staat met de koopbereidheid van consumenten. Ook wordt uitgekeken naar de timing en de omvang van de afbouw van steun door de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 15.783,10 punten, dichtbij de recordstand van 15.797,70 die op 7 november werd bereikt. De S&P steeg ook 0,1 procent, tot 1771,89 punten, zeer dichtbij de piek van 1775,22 punten op 30 oktober. De Nasdaq eindigde onveranderd op 3919,79 punten.

Europa

De meeste Europese aandelenbeurzen lieten maandag kleine uitslagen zien. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen nu de meeste kwartaalcijfers zijn verschenen. De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 395,45 punten en de MidKap won 1 procent tot 611,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen ging 0,3 procent vooruit en de CAC 40 in Parijs steeg 0,7 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3388 dollar waard, tegen 1,3410 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 94,91 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,2 procent in prijs, tot 106,22 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen