ECO6 dec '13 15:00

'Wall Street verwerkt sterk banencijfer’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zullen vrijdag naar verwachting hoger openen.

EPA
EPA

Beleggers verwerken een sterker dan verwacht banenrapport en de waarschijnlijkheid dat de Federal Reserve nu spoedig zal starten met het terugschroeven van het steunbeleid.

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, exclusief de landbouwsector, in november met 203.000 banen is gegroeid. Economen hadden gerekend op 185.000 nieuwe banen. In oktober groeide de werkgelegenheid nog met een herziene 200.000 arbeidsplaatsen, in plaats van een eerder gemelde toename met 204.000 banen. De werkloosheid in de VS kwam in november uit op 7 procent, het laagste niveau in 5 jaar.

Het banencijfer is van belang aangezien de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, de afbouw van zijn huidige stimuleringsbeleid heeft gekoppeld aan een verbetering van de werkgelegenheid.

Consumentenuitgaven

Daarnaast werd bekendgemaakt dat de Amerikanen in oktober meer geld hebben uitgegeven dan verwacht. De consumentenuitgaven stegen met 0,3 procent. Een maand eerder was er nog sprake van een toename met 0,2 procent. De inkomens daalden met 0,1 procent. In het eerste halfuur van de handel zal ook nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan bekend worden gemaakt.

De openingsindicatoren wijzen op winsten van 0,6 procent voor de Amerikaanse beurzen, die 1 minuut stilte zullen houden ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. Donderdag eindigden de New Yorkse graadmeters voor de vijfde handelsdag op rij in de min. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 15.821,51 punten.

Gerelateerde artikelen