ECO28 apr '16 13:46Aangepast op 28 apr '16 14:05

Beste kwartaal Ford in Europa sinds 2008

Auteur: ANP Nieuws

DEARBORN (ANP) - Autofabrikant Ford heeft in Europa het beste kwartaal achter de rug sinds 2008.

EPA
EPA

Het bedrijf verkocht meer en duurdere auto's en profiteerde daarnaast van kostenbesparingen. Door de relatief zwakke euro bleef de omzet wel stabiel.

De Europese markt was jarenlang een zorgenkindje voor Ford. Onder invloed van de economische crisis vielen de verkopen er vanaf 2009 ver terug. De afgelopen jaren werden veel fabrieken in Europa gesloten. Daardoor gingen duizenden banen verloren, maar verbeterden wel de resultaten. Inmiddels trekken ook de verkopen aan.

Elders in de wereld, met name in zijn thuismarkt, gaat het de Amerikaanse autobouwer al langer voor de wind. In Noord-Amerika nam de winst afgelopen kwartaal toe tot het hoogste niveau in de geschiedenis van de in 1903 opgerichte onderneming. Met name de verkoop van lucratieve terreinwagens en pick-ups zat in de lift.

F-150

Vorig jaar wist Ford in het eerste kwartaal juist veel minder van dat soort wagens te verkopen. Dat kwam doordat net een nieuwe versie van de in de Verenigde Staten immens populaire pick-up F-150 op de markt was gebracht. De productie daarvan liep begin 2015 nog niet op volle toeren.

Ook in Azië wist Ford de resultaten afgelopen kwartaal te verbeteren, met name dankzij groei in China. In het door economische tegenspoed getroffen Zuid-Amerika liepen de verliezen voor de autobouwer daarentegen op.

Ford rapporteerde donderdag een totale omzet over het eerste kwartaal van 37,7 miljard dollar (33,2 miljard euro). Dat komt neer op een groei van meer dan 10 procent op jaarbasis. De nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 2,5 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen