ECO9 okt '13 07:48

'AEX opent in mineur'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting in de min.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen negatief aan de handelsdag beginnen. De impasse in de Verenigde Staten rondom de shutdown van de federale overheid en het begrotingsplafond blijven beleggers flink parten spelen.

,,We gaan iets lager openen. Ruim een punt in de min. De onrust in de Verenigde Staten over het schuldenplafond is weer iets verder opgelopen, ze blijven ruzie maken en het is wachten op een beslissing. De markt wacht verder op de Fed-notulen die in de avond naar buiten komen. Dat geeft mogelijk een nieuw beeld op de stand van zaken rondom het afbouwen van het steunprogramma van de Federal Reserve'' , aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zal de Amerikaanse president Barack Obama er niet onderuit kunnen om met de Republikeinen te onderhandelen over de begroting en de verhoging van het schuldenplafond. Hij toonde zich teleurgesteld over de houding van de Democratische president, die eerder uithaalde naar ,,extreme delen'' binnen de Republikeinse Partij.

Pharming

In Nederland weet Pharming weet mogelijk de aandacht op zich gericht. Het biotechbedrijf plaatste voor 12 miljoen euro aan aandelen bij bestaande en nieuwe institutionele beleggers.

De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag opnieuw met verliezen. Beleggers wachtten angstig af wat het gesteggel in Washington. De AEX-index eindigde 0,7 procent lager op 370,98 punten en de MidKap sloot 0,4 procent in de min op 573,53 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,8 procent.

Wall Street

De beurzen op Wall Street sloten later op de dag met flinke verliezen. Beleggers leken vooral tegen het einde van de handel de moed te verliezen en namen hun winsten.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 14.776,53 punten. De bredere S&P 500 eindigde met een min van 1,2 procent op 1655,45 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2 procent in 3694,833 punten.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3570 dollar waard, tegen 1,3590 bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 103,41 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 109,98 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen