ECO16 dec '13 15:54Aangepast op 16 dec '13 16:44

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten maandag weer de weg omhoog te vinden na de koersdalingen van vorige week.

ANP
ANP

De handel werd gesteund door positieve industriecijfers uit de eurozone. Daarnaast werd uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), die woensdag naar buiten komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1,1 procent hoger op 380,88 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 593,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 1 en 1,7 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,6 procent in de plus.

Uit cijfers van het Britse onderzoekbureau Markit bleek dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone in december op het hoogste niveau in ruim 30 maanden is uitgekomen. De index voor de Duitse industrie bereikte het hoogste niveau in tweeënhalf jaar. De Franse economie vertoonde echter opnieuw tekenen van krimp.

Sterkste stijgers

Sterkste stijgers in de AEX waren digitale beveiliger Gemalto en bank en verzekeraar ING met winsten van respectievelijk 3,8 en 3,6 procent. Grootste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,4 procent na een adviesverlaging door het Japanse effectenhuis Nomura.

In de MidKap deed uitzender USG People goede zaken en voerde met een plus van 3,9 procent de stijgers aan. Voedingsconcern Corbion stond onderaan met een min van 2,1 procent.

Deutsche Telekom

In Frankfurt steeg Deutsche Telekom bijna 4 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal werkt de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint aan een overnamebod op zijn concurrent T-Mobile US. T-Mobile US is voor 67 procent in handen van Deutsche Telekom.

Hennes & Mauritz (H&M) klom in Stockholm 1,4 procent. Het Zweedse modeconcern zag de omzet in het vierde kwartaal van zijn boekjaar in lokale valuta met 13 procent stijgen. Bij winkels die langer dan een jaar open zijn stegen de opbrengsten met 3 procent.

Moncler

In Milaan maakte Moncler een succesvol beursdebuut. Het aandeel van de Italiaanse maker van luxe skikleding noteerde op 14,73 euro tegen een introductiekoers van 10,20 euro.

De euro was 1,3777 dollar waard, tegen 1,3731 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 97,12 dollar per vat. Brentolie werd 1,4 procent duurder, op 110,33 dollar.

Gerelateerde artikelen