ECO6 sep '13 15:25Aangepast op 6 sep '13 16:44

Beurzen in het rood door Syrië

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese en Amerikaanse beurzen hebben hun eerdere winsten vrijdagmiddag opgegeven door de oplopende spanningen rond Syrië.

ANP
ANP

Persbureau Bloomberg meldde vrijdagmiddag dat de Russische president Vladimir Poetin Syrië blijft steunen bij een eventuele interventie. Na de eerste schrik kropen de koersen weer richting het slotniveau van de voorgaande dag.

Een uur voor het slot noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,1 procent lager op 369,78 punten. De Midkap klom 0,5 procent tot 553,17 punten. De DAX-index in Frankfurt zakte 0,1 procent, Londen noteerde onveranderd en de hoofdgraadmeter in Parijs steeg 0,4 procent. In New York noteerde de Dow Jones na het eerste handelsuur 0,5 procent in de min.

Poetin zei na afloop van de G20 nogmaals dat de beruchte aanval met chemische wapens in Syrië volgens Rusland een provocatie was van de rebellen om internationaal militair ingrijpen uit te lokken. Hij gaf aan dat Rusland Syrië steunt, onder meer met wapenleveranties, en dat zal blijven doen.

Werkgelegenheid

Eerder op de middag gingen de koersen nog omhoog na nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de VS de afgelopen maanden minder hard is gegroeid dan verwacht. Die tegenvallende groei zou een reden kunnen zijn voor de Federal Reserve om zijn huidige stimuleringsbeleid voorlopig door te zetten.

De AEX ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een winst van 5 procent. Air France-KLM volgde met een plus van bijna 4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus in totaal 7,15 miljoen passagiers. Dat was 3 procent meer dan in augustus 2012.

Daler

Gemalto was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van bijna 3 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de doelstellingen van het bedrijf. De specialist in digitale beveiliging verwacht zijn operationele winst in 2017 te verdubbelen tot 600 miljoen euro. De totale omzet zal in de periode tot en met 2017 jaarlijks met dubbelcijferige cijfers groeien.

In de MidKap was bouwbedrijf Heijmans de sterkste stijger met een plus van 4 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. Kabelaar Ziggo, die vanaf 23 september deel zal uitmaken van de AEX-index, won 0,9 procent na een positief analistenrapport van Société Générale. Internetbroker BinckBank stond onderaan met een min van 1,1 procent.

TMG

Op de lokale markt klom Telegraaf Media Groep (TMG) 0,8 procent. Het mediabedrijf heeft de verkoop van het belang in de Duitse televisiezender ProsiebenSat.1 afgerond. De verkoop levert TMG netto circa 391 miljoen euro op. SNS Securities verwacht dat een groot deel daarvan zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De euro was 1,3160 dollar waard, tegen 1,3120 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 110,05 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 115,96 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen