ECO7 nov '13 14:07Aangepast op 7 nov '13 16:00

Beurzen blij met renteverlaging

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten donderdag na een afwachtende handelssessie de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Een verrassende renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam schoof de AEX daarmee verder op richting de 400 punten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 396,84 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 611,67 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,3 procent, terwijl de FTSE in Londen slechts 0,1 procent vooruit ging.

De ECB schroefde het belangrijkste rentetarief terug van 0,5 naar 0,25 procent. De rentestap kwam onverwacht. Economen gingen uit van een ongewijzigde rente. De sterker dan verwachte daling van de inflatie in oktober lag volgens ECB-president Mario Draghi aan de basis van de renteverlaging.

Positief

Wall Street, dat zich opmaakte voor de beursgang van Twitter, reageerde eveneens positief op de rentestap in Europa. De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,2 procent in de plus. Een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie bood ook steun aan de handel.

In de AEX voerde ArcelorMittal de stijgers aan met een winst van 5,7 procent na sterker dan verwachte kwartaalresultaten van het staalconcern. Ook het kwartaalbericht van Aegon werd goed ontvangen. De verzekeraar werd beloond met een koerswinst van 1,5 procent. Imtech werd daarentegen afgestraft na tegenvallende resultaten en bungelde met een koersval van 12 procent onderaan in de AEX. Maritiem dienstverlener SBM Offshore zakte 1,8 procent na het ontslag van een bestuurslid.

Koerssprong

In de MidKap viel Pharming op met een koerssprong van 17,6 procent, tot 0,14 euro. Volgens KBC Securities is het biotechnologiebedrijf voor het eerst in jaren weer aantrekkelijk voor beleggers. Bouwbedrijf Heijmans was de grootste daler met een min van 3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Commerzbank klom in Frankfurt meer dan 12 procent. De Duitse bank kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers een reorganisatie aan waarbij 5200 van de in totaal 58.000 banen worden geschrapt. In Parijs boekten de financiële bedrijven Credit Agricole, Société Générale en Natixis koerswinsten van 4 tot 5,9 procent na goed ontvangen kwartaalresultaten.

De euro zakte weg na het ECB-besluit en stond op 1,3362 dollar, tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 94,32 dollar per vat. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper, op 103,94 dollar.

Gerelateerde artikelen