ECO28 apr '16 17:56

AEX toch met winst de handel uit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag met een kleine plus de handel uitgegaan, nadat de graadmeter het gros van de dag in het rood koerste.

ANP
ANP

Voor veel Europese graadmeters gold een soortgelijk scenario. Het onverwachte uitblijven van extra monetaire steun van de centrale bank in Japan drukte het sentiment.

De AEX sloot uiteindelijk met een winst 0,4 procent op 450,31 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 669,78 punten. De beurs in Frankfurt won 0,2 procent. Londen en Parijs sloten nagenoeg vlak.

ArcelorMittal was met een plus van 6,9 procent de grootste stijger in de hoofdindex op Beursplein 5. Tankopslagbedrijf Vopak schaarde zich met een winst van 5,4 procent bij de winnaars, na een adviesverhoging door ING. Telecomaanbieder KPN sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

PostNL

In de MidKap won PostNL 2,6 procent na een opwaardering bij kredietbeoordelaar S&P. Bij de middelgrote fondsen deed alleen Arcadis het nog ietsje beter met een winst van 3,7 procent. Bij de kleinere fondsen stond ICT Automatisering (plus 4,3 procent) in de belangstelling na een handelsbericht over het eerste kwartaal.

Veel grote Europese banken gaven een kijkje in de boeken. In Londen zag Lloyds Banking Group zijn kwartaalwinst praktisch halveren. De grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk verloor daarop 1,7 procent. Het Spaanse BBVA (min 7 procent) kreeg de handen van beleggers in Madrid ook niet op elkaar.

Deutsche Bank presenteerde een beter dan verwachte kwartaalwinst en steeg 4 procent in Frankfurt. Hoewel de winst halveerde, was het resultaat nog altijd beter dan het verlies waar analisten in doorsnee op rekenden.

Airbus

In Parijs zag Airbus zijn kwartaalwinst ook halveren. De vliegtuigbouwer, die kampte met productieproblemen bij een paar modellen, verloor 4,6 procent. Hermès steeg ruim 3 procent. Het Franse luxemerk rapporteerde vooral door sterke verkopen van lederwaren een omzetgroei van 6,1 procent.

Amerikaanse olie werd donderdag 0,6 procent duurder op 45,61 dollar per vat. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 47,61 dollar per vat. De euro werd voor 1,1327 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen