ECO7 jun '13 17:57

Banencijfer VS steunt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag mooie winsten optekenen.

ANP
ANP

De handel stond volledig in het teken van het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Dat viel iets beter uit dan verwacht, maar wees niet op een aanzienlijke versterking van de arbeidsmarkt. Dat gaf beleggers het gevoel dat de Federal Reserve voorlopig niet zal tornen aan zijn steunbeleid voor de economie.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent hoger op 352,69 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 533,84 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,9 procent.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in mei met 175.000 banen is gegroeid. Economen voorspelden een aanwas van 163.000 nieuwe banen. De werkloosheid in de VS steeg vorige maand echter tot 7,6 procent, terwijl was gerekend op een stabilisering op 7,5 procent.

Stijging

Beleggers letten scherp op de Amerikaanse arbeidscijfers omdat die een belangrijke indicator vormen voor de looptijd van het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft laten weten dat het ruime stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank kan worden teruggeschroefd indien de arbeidsmarkt een aanhoudende verbetering laat zien.

In de AEX zette KPN de stijging voort en was met een winst van 6 procent opnieuw de grootste winnaar. Het telecomconcern profiteerde onder meer van een adviesverhoging door Bernstein. Ook wezen analisten op een rapport van Merrill Lynch waarin werd gesteld dat KPN toch gesprekken heeft gevoerd over een mogelijke samenwerking tussen zijn Duitse dochter E-Plus en concurrent O2.

Adviesverhoging

Luchtvaartgroep Air France-KLM was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 3,1 procent. Aperam volgde met een verlies van 2,2 procent. De roestvrijstaalproducent verdwijnt met ingang van maandag 24 juni uit de Amsterdamse hoofdindex. Aperam maakt plaats voor het beveiligingsbedrijf Gemalto, dat sinds begin april een beursnotering in Amsterdam heeft. Gemalto klom 1,7 procent op de lokale markt.

In Frankfurt won Deutsche Telekom 1,9 procent na een adviesverhoging door Jefferies. De Britse concurrent BT Group profiteerde van een adviesverhoging door Barclays en steeg in Londen 3,7 procent.

Sluiting

De euro was 1,3216 dollar waard, tegen 1,3205 dollar bij sluiting van de Europese handel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 96,18 dollar per vat. Brentolie klom 1,1 procent.

Gerelateerde artikelen