
Beleggers bleven langs de zijlijn in afwachting van meer duidelijkheid over de afbouwplannen van het Amerikaanse steunbeleid en het gesteggel rond het schuldenplafond in de Verenigde Staten.
,,Het is windstilte op de markten. Het grootste deel van het belangrijkste macro-economisch nieuws hebben we al gehad en we zitten nu in stille periode. Tot het begin van het derdekwartaalcijferseizoen in oktober verwachten we weinig reuring op de beurzen. Voor die tijd barst nog de strijd los rond het schuldenplafond in de VS, maar de markt lijkt daar inmiddels wel aan gewend“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 378,94 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 576,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,3 procent.
Consumentencijfers
Positieve consumentencijfers uit Duitsland en Italië boden enige steun aan de handel. Volgens onderzoeksbureau GfK zal het Duitse consumentenvertrouwen in oktober naar verwachting licht toenemen. Het Italiaanse consumentenvertrouwen steeg in september naar het hoogste niveau in ruim 2 jaar, door optimisme over het economisch herstel in het land.
In Frankfurt steeg ThyssenKrupp 3,6 procent. De Europese activistische investeerder Cevain Capital heeft een belang van meer dan 5 procent genomen in het Duitse staalconcern. In Stockholm zakte Nordea Bank 2,9 procent na bekendmaking dat de Zweedse overheid het resterende belang van 7 procent in de bank heeft verkocht.
Wolters Kluwer
Grootste daler in de AEX was informatieleverancier Wolters Kluwer met een verlies van 1,7 procent. Technisch dienstverlener Imtech was opnieuw de grootste stijger met een winst van meer dan 1 procent. Uitgever Reed Elsevier verloor 1 procent na de aankondiging dat financieel directeur Duncan Palmer in september 2014 vertrekt vanwege familieomstandigheden.
AkzoNobel zakte 1,4 procent. Het verfbedrijf herhaalde de verwachting dat het bedrijfsresultaat over 2013 zeer waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen dan de 908 miljoen euro van 2012.
De euro was 1,3507 dollar waard, tegen 1,3488 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 103,71 dollar per vat. Brentolie steeg 1,1 procent tot 109,87 dollar.