ECO10 jun '13 11:52

Beurzen gemengd in rustige markt

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten lieten maandag een gemengd beeld zien.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan na de stevige koerswinsten van voor het weekeinde. Tegenvallende handelscijfers uit China zorgden daarbij voor enige koersdruk.

,,Het is erg rustig en er gebeurt weinig schokkends. Japan liet een stevig herstel zien en in Frankfurt wordt de beurs geholpen door Deutsche Telekom. Het blijft de vraag of de correctie nu klaar is. In Amsterdam hebben we al een behoorlijk tik gehad, waarbij de AEX van 372 naar 346 is gezakt. De blik blijft vooral gericht op de Amerikaanse beurzen, die naar verwachting de richting zullen bepalen”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 352,77 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 534,29 punten. De beurzen in Parijs en Londen bleven ongewijzigd. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 0,9 procent.

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom won in Frankfurt bijna 2 procent. Volgens mediaberichten is het Japanse telecombedrijf Softbank in gesprek met zijn Duitse branchegenoot over een mogelijke overname van T-Mobile US, de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom. Softbank zoekt alternatieven voor het geval de overname van de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint Nextel niet doorgaat.

In Londen werden de mijnbouwbedrijven van de hand gedaan na zwakke Chinese export- en importcijfers. Anglo American, Rio Tinto en BHP Billiton zakten tussen 1,5 en 3 procent.

Imtech

Grootste daler in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van ruim 2 procent. Verzekeraar Aegon ging aan kop met een plus van 1,3 procent. In de MidKap stond biotechnologiebedrijf Pharming bovenaan met een winst van 12,5 procent. Sterkste daler was voedingsbedrijf Wessanen met een min van 1 procent.

Producent van technisch textiel TenCate zakte 0,4 procent. Beleggers reageerden lauw op de mededeling dat financieel topman Bert Cornelese het bedrijf verlaat. ,,Mensen weten inmiddels wel dat topman Loek de Vries de drijvende factor is bij het bedrijf. In die zin is het vertrek van Cornelese misschien ook niet echt nieuws’’, zei analist Gert Steens van SNS Securities.

De euro was 1,3223 dollar waard, tegen 1,3216 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,5 procent tot 95,60 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 104,27 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen