ECO13 nov '13 10:09

'Herstel eurozone stuwt groei wereldeconomie'

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (ANP) - De wereldeconomie groeit volgend jaar naar verwachting harder dan dit jaar en die groeiversnelling is vooral te danken aan positieve vooruitzichten in de Verenigde Staten en de eurozone.

ANP
ANP

In Nederland valt echter nog geen plusje te verwachten, staat in het woensdag verschenen rapport Visie op 2014 van de Rabobank.

De economen van de bank rekenen erop dat de mondiale economische groei volgend jaar aantrekt van rond 3,25 procent dit jaar naar 3,75 procent in 2014.

In Europa zal de beperkte economische groei die eerder dit jaar al zichtbaar werd, volgend jaar doorzetten. Anders dan in de vorige jaren is de eurocrisis afgelopen maanden niet opgelaaid, en in de zwakkere lidstaten van de eurozone zijn al verschillende belangrijke hervormingen doorgevoerd, aldus Rabo.

VS

Over de Verenigde Staten zijn de economen eveneens positief, al waarschuwen zij wel dat de voortdurende politieke twisten over de verhoging van het schuldenplafond het succes van ingezet beleid nog wel in de knop kunnen breken.

Wat betreft Nederland blijft Rabobank somber. De Rabo-economen spreken van 'stagnatie' en handhaven hun eerdere verwachting dat onze economie volgend jaar op een nulgroei uitkomt. Met een kwartaalgroei van net boven of rond de 0 procent zijn één of twee kwartalen met economische krimp ook niet uit te sluiten.

Bescheiden groei

Het Centraal Planbureau (CPB), ABN Amro en de Europese Commissie lieten eerder weten voor volgend jaar al wel uit te gaan van een bescheiden groei.

Volgens de de Rabobank slaagt onze export er echter niet in om de uitblijvende binnenlandse bestedingen daarvoor voldoende te compenseren. Dat betekent dat de werkloosheid hier voorlopig blijft oplopen, voorspellen de economen. En het sterk op het binnenland georiënteerde midden- en kleinbedrijf zal het in 2014 opnieuw erg zwaar krijgen.

Een sterke toename van de particuliere consumptie valt ook na 2014 nog niet meteen te verwachten, voorziet Rabo. De koopkracht blijft voorlopig onder druk staan door de toenemende werkloosheid, dalende reële lonen, lastenverzwaringen en eventuele bevriezing van aanvullende pensioenen. Anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, zijn veel Nederlandse huishoudens hierdoor ook nog niet begonnen met het afbouwen van hun schulden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen