ECO1 aug '13 08:40

'Licht hoger begin AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint donderdag naar verwachting licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen op de eerste handelsdag van augustus met kleine winsten openen. Beleggers maken zich op voor een drukke handelsdag met veel bedrijfsresultaten en rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England.

,,De AEX opent tussen 0 en 1 punt hoger. De hogere standen van de Amerikaanse openingsindicatoren maken de terugval op Wall Street van gisteravond weer goed. Ook wordt de stemming gesteund door een verbetering van de Chinese industrie. De markt krijgt vandaag een stroom aan informatie te verwerken. Alle ogen zijn gericht op de ECB, waarbij vooral zal worden gelet op wat president Mario Draghi zal gaan zeggen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Staalconcern ArcelorMittal opende voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. Het bedrijf verlaagde daarbij zijn winstverwachting voor heel 2013, onder druk van een zwakker dan verwachte vraag en lagere grondstofprijzen.

Shell

Ook Shell kwam met de cijfers. Het olieconcern boekte in het tweede kwartaal veel minder winst dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,7 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Peter Voser noemde de resultaten ,,duidelijk teleurstellend''. Hij weet de winstdaling onder meer aan hogere kosten en de aanhoudende problemen in Nigeria.

Roestvrijstaalproducent Aperam bracht woensdag nabeurs al de resultaten naar buiten. Het concern wist het verlies in het tweede kwartaal te verkleinen ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Onder de streep bleef een tekort staan van 11 miljoen dollar tegen 28 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg tot 1,37 miljard dollar.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag omhoog. In Tokio eindigde de Nikkei met een stevige winst van 2,5 procent. De stemming werd gesteund door sterke kwartaalresultaten van toonaangevende Japanse bedrijven en een positief industriecijfer uit China.

Beleggers op Wall Street leken aanvankelijk gerustgesteld door de Federal Reserve (Fed). Het stelsel van centrale banken liet weten vast te houden aan zijn stimuleringsbeleid en hintte er niet op dat daar spoedig verandering in komt. Tegen het einde van de handel verdampten de winsten echter toch nog.

De Dow-Jonesindex eindigde op 15.499 punten, een verlies van 0,1 procent. De bredere S&P 500 daalde een fractie en sloot op 1685 punten. De Nasdaq hield het hoofd nog wel boven water. De technologiegraadmeter steeg 0,3 procent tot 3626 punten.

Fed

De graadmeters op de Europese aandelenmarkten vertoonden woensdag weinig grote uitslagen in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Fed. De AEX in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 369,81 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 544,56 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen 0,1 en 0,2 procent. De FTSE in Londen deed het beter en won 0,8 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3271 dollar waard, tegen 1,3290 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 105,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 107,90 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen