ECO25 sep '13 09:17Aangepast op 25 sep '13 09:38

AEX opent in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag in de min geopend.

Image

Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met kleine verliezen. Beleggers blijven langs de zijlijn in afwachting van meer duidelijkheid over het steunbeleid en het schuldenplafond in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,5 procent lager op 378,86 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 576,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in oktober naar verwachting licht toeneemt. De index die het vertrouwen van Duitse consumenten voorspelt, komt voor oktober uit op een stand van 7,1, tegen een herziene stand van 7 in september. Economen rekenden gemiddeld op een stand van 7.

AkzoNobel

Grootste daler in de AEX was AkzoNobel met een verlies van ruim 1 procent. Het verfbedrijf maakte bekend dat het grootste deel van de eerder aangekondigde herstructureringskosten van 256 miljoen euro in het vierde kwartaal zal worden geboekt. Een gedeelte van meer dan 20 procent valt in het derde kwartaal. Ook herhaalde het concern de verwachting dat het bedrijfsresultaat over 2013 zeer waarschijnlijk niet hoger zal uitvallen dan de 908 miljoen euro van 2012.

Technisch dienstverlener Imtech was opnieuw de grootste stijger onder de Amsterdamse fondsen met een winst van meer dan 2 procent. DSM leverde 0,7 procent in. De Zwitserse bank UBS heeft het speciaalchemiebedrijf van zijn favorietenlijst gehaald. Reed Elsevier verloor 0,9 procent na de aankondiging dat financieel directeur Duncan Palmer in september 2014 vertrekt bij de uitgever vanwege familieomstandigheden.

Chipsector

In de MidKap won ASMI 0,2 procent. De overname van Tokyo Electron door Applied Materials kan volgens SNS Securities leiden tot meer consolidatie in de chipsector. Voor lithografie, het segment waarin ASML de dominante speler is, verwacht SNS weinig impact door de fusie van Applied Materials en Tokyo Electron. ASML zakte in de AEX 0,4 procent.

De euro was 1,3478 dollar waard, tegen 1,3488 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 103,64 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent tot 109,12 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen