ECO20 dec '13 20:09Aangepast op 20 dec '13 21:45

Wall Street in feeststemming

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street kwamen vrijdag, na de rustige handel op donderdag, verder in de kerststemming.

EPA
EPA

Na het sterke cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal kropen de graadmeters verder omhoog en tipten tussdendoor nieuwe recordstanden aan.

De Dow-Jonesindex noteerde een half uur voor het slot 0,5 procent hoger op 16.253 punten. De S&P 500-index stond 0,6 procent hoger op 1820 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij tot 4108 punten.

Voor opening van de beurs bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 4,1 procent is gegroeid op jaarbasis. In een tweede raming op 5 december werd nog een groei van 3,6 procent gemeld. Economen gingen ervan uit dat de plus van 3,6 procent zou worden gehandhaafd. Het is de tweede opwaartse herziening. Eind november werd op basis van een eerste schatting een groei van 2,8 procent gerapporteerd. Economen noemde het cijfer vrijdag ,,indrukwekkend''.

Aandacht

Er waren verder meerdere fondsen die de aandacht van beleggers trokken. BlackBerry kreeg er bijna 14 procent bij, ondanks een zwak derde kwartaal. De smartphonemaker kondigde wel een 5-jarige overeenkomst met Foxconn aan om een mobieltje voor de Indonesische markt te gaan maken. ,,Blackberry heeft de bodem bereikt en gaat nu weer omhoog'', aldus een optimistische analist.

Softwarefabrikant Red Hat kreeg er bijna 15 procent bij nadat het bedrijf de verwachting voor heel 2013 omhoog had geschroefd. Sportartikelenproducent Nike verloor 1,5 procent, hoewel de cijfers waarmee de onderneming kwam aan de verwachtingen voldeden.

De euro noteerde 1,3672 dollar, even hoog als bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie ging in prijs met 0,1 procent omhoog tot 99,13 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 111,86 dollar.

Gerelateerde artikelen