ECO7 jun '13 16:27Aangepast op 7 jun '13 16:46

NS mag belang nemen in HTM

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) mogen 49 procent van de aandelen van de Haagse stadsvervoerder HTM overnemen.

ANP
ANP

Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekendgemaakt.

Alle aandelen van HTM zijn nu nog in handen van de gemeente Den Haag. HTM verzorgt in Den Haag het tram- en stadsbusvervoer. De twee vervoerbedrijven willen samen tientallen miljoenen euro's investeren in de kwaliteit van het openbaar vervoer. Zo moeten de treinen, trams en bussen beter op elkaar aansluiten en krijgen reizigers in de tram of bus op een scherm al de vertrektijden van de treinen te zien.

NS en HTM concurreren op dit moment niet met elkaar om het tramvervoer in Den Haag te mogen verzorgen. Het huidige tramvervoer is namelijk zonder aanbesteding aan HTM gegund door het Stadsgewest Haaglanden. De overname van de HTM-aandelen verandert niets aan deze situatie.

Beslissing

Voor het stadsbusvervoer werkte HTM al samen met NS in de joint venture HTM Buzz. Voor deze samenwerking heeft toezichthouder ACM in 2011 toestemming gegeven.

Sinds begin dit jaar kunnen de stadsregio's van de drie grote steden zelf bepalen of zij het openbaar vervoer in hun regio wel of niet aanbesteden. Voor Den Haag geldt dat het Stadsgewest deze beslissing voor 2017 moet nemen.

Gerelateerde artikelen