ECO29 dec '13 15:47

Sluit de AEX het jaar af boven 400 punten?

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal macrocijfers zal mede bepalen of de AEX in Amsterdam het jaar afsluit boven 400 punten.

Dat zou voor het eerst zijn sinds 2007 toen de graadmeter eindigde op 515,77 punten.

De AEX oversteeg het niveau afgelopen vrijdag voor het eerst sinds de val van Lehman Brothers, in september 2008, met een winst van 1,1 procent tot 400,99 punten. Later op de dag stokte echter de zogeheten kerstrally op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex en de S&P 500 een fractie daalden en de Nasdaq 0,3 procent inleverde.

In de resterende anderhalve handelssessie dit jaar krijgen beleggers onder meer cijfers voorgeschoteld over het aantal voorlopige huizentransacties in de Verenigde Staten in november, de detailhandelsverkopen in Spanje in november en het Italiaanse ondernemersvertrouwen in december.

Nikkei gesloten

Op oudjaarsdag is de Japanse Nikkei gesloten en draaien de Euronext-beurzen een halve dag. Op 1 januari zijn alle toonaangevende beurzen gesloten.

Na het slot op de Europese beurzen op dinsdag, komen er in de Verenigde Staten nog cijfers naar buiten over de huizenprijzen in de 20 grootste steden in oktober, de industriële bedrijvigheid in en rond Chicago in december en het consumentenvertrouwen in die maand.

China

De Chinese overheid maakt op 1 januari bekend hoe de industrie er in december voor stond. Economen verwachten in doorsnee een daling van de inkoopmanagersindex voor de sector van 51,4 in november tot 51,2. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De Britse bank HSBC en onderzoeksbureau Markit komen op donderdag met hun eigen indexcijfer voor de Chinese industrie. Economen rekenen daar gemiddeld op 50,5.

Op donderdag worden er in de Verenigde Staten ook cijfers over de industrie bekendgemaakt. Naar verwachting meldt het Institute of Supply Management het op een na hoogste groeitempo sinds april 2011 over december. Op dezelfde dag wordt ook het wekelijkse aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bekendgemaakt. Economen voorzien een lichte toename tot 345.000 stuks van 338.000 in de voorgaande week.

Op de laatste dag van de week staat onder meer een toespraak van Ben Bernanke op de rol. De Fed-voorzitter, die op 31 januari aftreedt, bespreekt de staat van de Amerikaanse economie met de denktank American Economic Association.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen