ECO2 okt '13 15:55Aangepast op 2 okt '13 16:43

Beurzen blijven lager na rentebesluit ECB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werden woensdag overwegend verliezen geleden.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan na de winsten van een dag eerder. De markt verwerkte daarnaast de laatste politieke ontwikkelingen in Italië en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 374,52 punten. De MidKap daalde 0,2 procent naar 576,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,4 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,9 procent in de min na een tegenvallend banenrapport van salarisstrookverwerker ADP.

De beurs in Milaan was een positieve uitschieter met een winst van 0,2 procent. De Italiaanse centrumrechtse voorman en senator Silvo Berlusconi heeft uit tactische overwegingen toch besloten premier Enrico Letta in de Senaat te steunen. Sinds het afgelopen weekeinde poogde Berlusconi Letta's nog geen halfjaar oude coalitiekabinet ten val te brengen

ECB

De ECB hield de rente conform verwachting ongewijzigd op het historisch lage niveau van 0,5 procent. ECB-president Mario Draghi zei tijdens een persbijeenkomst in Parijs dat de risico's voor de economische groei in de eurozone groot blijven. De ECB gaat er vooralsnog wel vanuit dat het voorzichtige economische herstel doorzet.

In Londen verloor Tesco 1,4 procent. Het Britse detailhandelsconcern zag de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar sterker afnemen dan analisten hadden verwacht.

TomTom

Een sterke daler in de AEX was Unilever met een min van 1,8 procent. UBS verlaagde het advies voor het levensmiddelenconcern na de tegenvallende handelsupdate een dag eerder. Verzekeraar Aegon profiteerde van een positief analistenrapport van Société Générale en noteerde een winst van 0,8 procent ING won ook 0,8 procent. Volgens de bank en verzekeraar liggen de voorbereidingen op de beursgang van de verzekeringstak op schema.

In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een verlies van 3,9 procent, na een adviesverlaging door SNS. Roestvrijstaalproducent Aperam stond op een plus van 2,8 procent. Delta Lloyd klom 0,2 procent. Het financiële concern wil zijn Belgische bankactiviteiten verkopen om zich in het land volledig te kunnen richten op groei in de markt voor levens- en pensioenverzekeringen.

De euro was 1,3585 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 103,11 dollar per vat. Brentolie klom 0,3 procent tot 108,23 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen