ECO5 nov '13 07:50Aangepast op 5 nov '13 08:40

'Europese beurzen openen licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zullen dinsdag waarschijnlijk licht hoger openen.

ANP
ANP

Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken en te wachten belangrijke gebeurtenissen later deze week. In Amsterdam verwerkt de markt de kwartaalcijfers van AEX-fonds DSM.

Het speciaalchemiebedrijf heeft in het derde kwartaal een hoger resultaat behaald, ondanks het uitdagende economische klimaat. Het bedrijfsresultaat steeg met 27 procent tot 342 miljoen euro, wat iets beter is dan analisten hadden verwacht. De omzet ging met 4 procent omhoog naar 2,4 miljard euro. Hier werd gerekend op 2,5 miljard euro. DSM handhaafde daarnaast de verwachtingen voor heel 2013.

Natuurvoedingsproducent Wessanen kondigde aan dat topman Piet Hein Merckens niet wordt genomineerd voor een tweede termijn. Merckens blijft op zijn plek totdat een opvolger is gevonden. De herbenoeming van de bestuurder stond voor april 2014 op de rol, de raad van commissarissen heeft echter geconcludeerd dat ,,verandering in het leiderschap nodig is''.

Neways

Neways kwam met een tussentijds handelsbericht. De producent van elektronische onderdelen zag de omzet in het derde kwartaal licht dalen tot 68,4 miljoen euro. De winstgevendheid nam flink toe. Concrete winstcijfers gaf het bedrijf echter niet.

KPN zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Australische bank Macquarie verlaagde het beleggingsadvies voor het Nederlandse telecomconcern. Technisch dienstverlener Imtech profiteert wellicht van een adviesverhoging door Kepler.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en een winstwaarschuwing van de Japanse automaker Nissan zorgden voor terughoudendheid. De All Ordinaries in Sydney klom 0,8 procent na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te houden op 2,5 procent.

Beleggers op de aandelenbeurzen in New York namen maandag een adempauze. Na een opmars van de S&P 500 in de afgelopen 4 handelsweken besloten ze te wachten op cijfers over de groei van de Amerikaanse economie en de banenmarkt. Die cijfers worden respectievelijk donderdag en vrijdag bekendgemaakt.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 15.639,12 punten en de bredere S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1767,93 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging eveneens 0,4 procent vooruit, en kwam daarmee op 3936,59 punten.

Ook op de Europese aandelenbeurzen werden maandag opnieuw winsten geboekt. Sinds half oktober worden dagelijks nieuwe recordstanden bereikt. De handel steunde onder meer op een sterker dan verwachte groei van de Duitse industrie. De AEX-index in Amsterdam steeg 0,5 procent tot 393,15 punten en de MidKap-index ging 0,3 procent vooruit tot 610,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3500 dollar waard, tegen 1,3516 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,79 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 106,48 dollar.

Gerelateerde artikelen