ECO27 sep '13 11:50

Beurzen stevenen af op weekverlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag opnieuw omlaag.

ANP
ANP

De graadmeters lijken daarmee in de laatste volle week van september een verlies te lijden. Beleggers hielden deze week hun kruit droog in afwachting van de ontwikkelingen rond het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve en de begrotingsonderhandelingen in Washington.

,,Het is een hele flauwe en matige handel vandaag. Er zit geen enkele fantasie in de beurs. Alle grote gebeurtenissen zijn achter de rug en het enige wat nog speelt zijn de begrotingsonderhandelingen in de VS. Volgende week kunnen we wellicht wat meer vuurwerk verwachten. Dan komen de inkoopmanagersindexen naar buiten en aan het einde van de week wordt het belangrijke Amerikaanse banenrapport vrijgegeven. Daarnaast is het wachten op de derdekwartaalresultaten“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent in de min op 376,28 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot exact 573 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,8 procent.

Franse economie

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie in het tweede kwartaal met 0,5 procent is gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het cijfer komt overeen met een eerdere schatting en de gemiddelde verwachting van economen. De Franse consumentenbestedingen namen in augustus op maandbasis met 0,4 procent af. Ook bleek dat het Britse consumentenvertrouwen in september is gestegen tot het hoogste niveau in bijna 6 jaar.

In Frankfurt boekte Adidas een winst van 0,5 procent. De Duitse fabrikant van sportartikelen profiteerde van de sterke resultaten die de Amerikaanse concurrent Nike donderdag na het slot op Wall Street naar buiten bracht.

Grootste daler

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een min van 2,7 procent. Postbezorger PostNL was de grote winnaar met een plus van 4,6 procent. De Britse overheid maakte bekend dat postbedrijf Royal Mail volgende maand naar de beurs wordt gebracht tegen een koers van 260 tot 330 pence per aandeel. De waarde van het postbedrijf kan daarmee oplopen tot 5,3 miljard pond.

De euro was 1,3504 dollar waard, tegen 1,3484 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 102,56 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent tot 108,82 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen