ECO22 okt '13 10:23

KPN ziet aanhoudende druk op mobiele markt

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De omzet en winst van KPN uit mobiele diensten zullen nog wel enige tijd onder druk blijven staan als gevolg van de hevige concurrentie op de Nederlandse markt.

ANP
ANP

Dat zei topman Eelco Blok van het telefoniebedrijf dinsdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

Naast de gevestigde concurrenten Vodafone en T-Mobile roert ook Tele2 zich steeds nadrukkelijker op de Nederlandse mobiele markt. Het Zweedse telefoniebedrijf kreeg er afgelopen kwartaal 56.000 mobiele klanten bij en heeft er inmiddels 640.000. En met de toetreding van Ziggo vorige maand is het weer wat drukker geworden op de Nederlandse markt.

Blok heeft er evenwel vertrouwen in dat de producten van KPN onderscheidend genoeg zijn om de toegenomen concurrentie het hoofd te bieden. Zo verwacht het bedrijf in het eerste kwartaal van volgend jaar als eerste in Nederland een landelijk dekkend 4G-netwerk te kunnen aanbieden. Toch moest de topman erkennen dat de heftige concurrentie voorlopig nog wel aan de resultaten zal blijven vreten.

Dienstverlening

De groei van de dienstverlening aan consumenten thuis zette het afgelopen kwartaal door. ,,Dat is momenteel toch wel een beetje het paradepaardje van KPN'', zei Blok. KPN heeft succes met de verkoop van gebundelde diensten, zoals pakketten met zowel telefonie als breedbandinternet en interactieve televisie, en zal zich daar de komende tijd op blijven richten.

Door zijn producten en diensten te vereenvoudigen denkt het bedrijf de kosten, die in het derde kwartaal al 3,4 procent lager waren dan een jaar eerder, verder te kunnen terugdringen. ,,Er zijn op dat gebied nog wel wat slagen te maken'', zei Blok. KPN heeft sinds 2011 zijn personeelsbestand met 4200 voltijdsbanen uitgedund. In totaal komen tussen de 4500 en 5000 banen te vervallen.

Als de herstructurering is afgerond, zullen de verbeteringen op het operationele vlak zich volgens Blok ook gaan vertalen in betere financiële resultaten. Dat effect moet in de loop van volgend jaar zichtbaar worden, verwacht de topman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen