ECO30 sep '13 07:55Aangepast op 30 sep '13 08:34

'Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent maandag waarschijnlijk lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met verliezen beginnen. De focus van de markt is deze week gericht op de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Italië. Verder zal de handel in het teken staan van het belangrijke Amerikaanse banencijfer dat aan het einde van de week naar buiten komt.

,,De AEX begint 1,5 tot 2 punten lager. Ook de andere beurzen in Europa zullen met stevige verliezen openen. De begrotingscrisis in de VS en de politieke crisis in Italië zorgen voor een negatieve stemming op de aandelenmarkten. Ook in Azië staan de beurzen in het rood. Slecht nieuws uit India, waar de grote banken de grootste economische vertraging in 10 jaar verwachten, zorgt eveneens voor verkoopdruk“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De politieke partijen in Washington hebben tot dusver nog geen akkoord over de begroting bereikt waardoor een noodgedwongen sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten dreigt. Ook kunnen de VS mogelijk in gebreke blijven met het aflossen van schulden. Een dergelijk scenario kan volgens economen ernstige negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

Italië

In Italië is de regering van premier Enrico Letta is gevaar gekomen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. De politieke onrust in Italië dreigt het economisch herstel in het land in gevaar te brengen en kan de eurocrisis opnieuw doen aanwakkeren.

Op macro-economisch vlak bleek maandag dat de Duitse winkeliers in augustus de verkopen met 0,5 procent hebben zien stijgen ten opzichte van de maand daarvoor. De stijging is kleiner dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een toename met 0,8 procent.

Verre Oosten

Aan het bedrijvenfront zullen olieconcern Shell, uitzender Randstad en luchtvaartgroep Air France-KLM mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Goldman Sachs verhoogde het advies voor Shell en ING schroefde het advies voor Randstad op. De Britse bank HSBC is positiever geworden over Air France-KLM. Exane werd negatiever over Ziggo en positiever over Eurocommercial.

In het Verre Oosten gingen de beurzen maandag omlaag. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond het schuldenplafond in de Verenigde Staten. De Nikkei in Tokio sloot 2,1 procent lager. Een scherpe stijging van de Japanse yen en een sterker dan verwachte afname van de industriële productie in Japan wogen op het sentiment.

Wall Street

De effectenbeurzen op Wall Street gingen vrijdag met lichte verliezen het weekeinde in. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van een belangrijke stemming over Amerikaanse schuldenplafond. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 15.258,24 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omlaag naar een slotstand van 1691,75 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,2 procent tot 3781,59 punten.

De Europese aandelenmarkten sloten de week ook in mineur af. In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 0,6 procent lager op 375,77 punten. De MidKap hield het hoofd wel boven water en eindigde 0,2 procent hoger op 574,45 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt eindigden vlak tot een fractie lager, die in Londen ging 0,8 procent lager de handel uit.

De euro was maandag voorbeurs 1,3492 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 101,54 dollar per vat. Brentolie zakte 0,9 procent tot 107,69 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen