ECO1 aug '13 19:47

Hogere koersen op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De stemming op de Amerikaanse aandelenmarkten was donderdag opperbest.

ANP
ANP

Beleggers waren te spreken over een aantal meevallende macro-economische cijfers en over de onveranderde bereidheid van centrale banken, waaronder de eigen Federal Reserve, om de economie te blijven ondersteunen.

De leidende Dow-Jonesindex steeg 0,7 procent tot 15.613 punten. De bredere S&P 500 ging 1 procent omhoog tot 1703 punten. Nog niet eerder kwam de graadmeter boven de 1700 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er ook 1 procent bij en stond op 3663 punten.

Cijfers over de Amerikaanse industrie wezen op een aantrekkende groei in de afgelopen maand. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bleek afgelopen week bovendien te zijn gedaald tot het laagste niveau in meer dan 5 jaar tijd. Daar stond een onverwachte daling van de bouwuitgaven in juni tegenover.

ExxonMobil

Olieconcern ExxonMobil stond onderaan bij de hoofdfondsen in New York. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal ruim de helft minder winst dan een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 1,55 dollar, ruimschoots onder de gemiddelde analistenverwachting van 1,89 dollar. Het aandeel zakte 1,8 procent.

De sterkste stijger in de Dow was creditcardmaatschappij America Express met een winst van 2,8 procent. Ook computermaker Hewlett-Packard en Bank of America waren in trek met koersstijgingen van 2,4 en 2,3 procent.

Nasdaq

In de Nasdaq won de Eindhovense chipfabrikant NXP Semiconductor 4,4 procent. De vroegere chipdochter van Philips wist in het tweede kwartaal een verlies om te buigen in winst. De omzet groeide met 9 procent tot 1,2 miljard dollar.

Facebook werd 1,2 procent meer waard. Daarmee kwam de koers van 38 dollar, waarvoor het bedrijf in mei vorig jaar naar de beurs werd gebracht, opnieuw in zicht. Een dag eerder stond het aandeel al kortstondig boven de introductiekoers, die sinds de beursgang niet meer was gehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen