ECO30 sep '13 11:29

Buitenlandse investeringen ruim verdubbeld

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De buitenlandse investeringen in Nederland zijn de eerste helft van dit jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Minister Henk Kamp. ANP
Minister Henk Kamp. ANP

Het gaat om 827 miljoen euro en 4332 extra banen, zo heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag bekendgemaakt.

Volgens Kamp zijn de extra buitenlandse investeringen en extra banen te danken aan de 'actieve lobby' van de overheid. ,,Nederland is met een hoogopgeleide bevolking en goede voorzieningen een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven. Die investeringen zijn goed voor de Nederlandse economie, het levert hier inkomsten en banen op'', aldus Kamp maandag bij de opening van het nieuwe wereldwijde onderzoekscentrum 'Nutricia Research’ in Utrecht, onderdeel van het Franse bedrijf Danone.

Het onderzoekscentrum van Danone biedt werk aan minimaal 400 mensen en heeft zich gevestigd in Utrecht onder meer dankzij de lobby van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Danone gaat in het onderzoekscentrum werken aan de ontwikkeling van medische voeding en babyvoeding.

Bewust

Volgens minister Kamp kiest het Franse bedrijf Danone bewust voor Nederland. ,,We hebben in Nederland veel innovatiekennis, dat is voor bedrijven als Danone doorslaggevend. Twaalf van ’s werelds grootste agrifood bedrijven hebben een onderzoekscentrum in Nederland. En de Universiteit Wageningen staat wereldwijd goed bekend voor haar onderzoek naar voedsel.''

Naast de NFIA hebben ook de Universiteit Utrecht, de provincie en de gemeente Utrecht zich ingezet voor de vestiging van Danone op het Science Park. In 2007 nam het Franse bedrijf het Nederlandse Royal Numico over, waar onder andere Nutricia onderdeel van is. Wereldwijd investeert Danone 275 miljoen euro per jaar in voedingsonderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen