ECO17 dec '13 09:33

'Mensenrechten stiefkind financiële wereld'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Grote Nederlandse financiële instellingen hebben in hun beleid rond investeringen in delfstofwinnende bedrijven te weinig oog voor het voorkomen van mensenrechtenschendingen.

ANP
ANP

Dat concludeert de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens de organisaties zijn veel mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten van de lokale bevolking, waaronder schendingen van het recht op informatie en het recht op gezondheid. Banken en verzekeraars investeren miljarden in deze bedrijven.

De Bankwijzer maakte onderscheid in bankinvesteringen, verzekeringsbeleggingen en vermogensbeheer. ABN Amro scoort volgens de Bankwijzer ,,zeer slecht'' op het gebied van vermogensbeheer. ING krijgt hier ,,ruim onvoldoende''. Rabobank krijgt op het vlak van bankinvesteringen een 3. ABN en ING scoren bij deze investeringstak beter met respectievelijk een 6 en een 7.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen