ECO4 nov '13 16:42

Beurzen blijven klimmen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen maandagmiddag verder omhoog.

ANP
ANP

Een positief begin van de handel op Wall Street en een sterker dan verwachte groei van de Duitse industrie zorgden voor optimisme. In Amsterdam gaf een verhoging van de winstverwachting door PostNL de handel een extra duwtje in de rug.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,7 procent hoger op 394,03 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 610,92 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tussen 0,4 en 0,6 procent bij. In New York stond de Dow-Jonesindex een uur na de opening 0,2 procent in de plus.

,,De beurzen gaan onverdroten door in hun opmars. De stemming blijft positief en er stroomt nog steeds veel geld vanuit obligaties naar de aandelenbeurzen. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de monetaire verruiming door de centrale banken en de economische cijfers worden langzaam steeds iets beter. Tot het einde van het jaar zullen de beurzen naar verwachting in een rustig tempo met kleine stapjes verder omhoog gaan'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Air France-KLM

PostNL klom 8,8 procent en was daarmee koploper in de AEX. De postbezorger heeft dankzij sterke kwartaalresultaten de prognose voor de winst in 2013 verder verhoogd dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf voert ook zijn grootscheepse reorganisatie sneller door dan voorzien. De operatie levert daardoor grotere besparingen en een beter resultaat op dan eerder aangegeven.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een min van 1,6 procent, na een winstwaarschuwing van branchegenoot Ryanair.

Alcatel-Lucent

Ryanair zelf ging in Dublin ruim 13 procent onderuit. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht door toenemende concurrentie en de slechte economische omstandigheden in Europa, dit boekjaar minder winst te maken dan in het voorgaande jaar. Concurrent EasyJet zakte in Londen bijna 5 procent.

In Parijs verloor Alcatel-Lucent 3 procent. De Franse producent van netwerk- en communicatieapparatuur kondigde aan circa 955 miljoen euro op te willen halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. HSBC klom in Londen juist 3 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten van de grootste bank van Europa.

De euro was 1,3516 dollar waard, tegen 1,3482 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,78 dollar per vat. Brentolie was stabiel op 105,90 dollar.

Gerelateerde artikelen