ECO14 jun '13 15:58Aangepast op 14 jun '13 16:43

Beurzen boeken terreinwinst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen wisten vrijdag wat terrein terug te winnen.

ANP
ANP

Beleggers hopen dat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke volgende week bij het rentebesluit de vrees voor de afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten zal temperen. Die verwachting werd ondersteund door tegenvallende macrocijfers uit de VS.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 348,99 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 533,07 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,9 procent. De FTSE in Londen bleef wat achter met een plusje van 0,3 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel licht in de min.

Technisch dienstverlener Imtech was een negatieve uitschieter en stond onderaan in de AEX met een verlies van 7,2 procent. Een bericht in het Financieele Dagblad dat Amerikaanse hedgefondsen speculeren op een verdere koersimplosie van Imtech, zette het aandeel onder druk.

Fraudezaak

Een fraudezaak in Singapore had weinig impact op de koers van ING. Het aandeel won 1,2 procent. ING en een aantal andere grote banken zijn door Singapore op de vingers getikt wegens fraude met het vaststellen van rente- en valutatarieven. De banken moeten nu forse bedragen aan reserves aanhouden bij de stadsstaat, die ze alleen terugkrijgen indien er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Grootste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en verzekeraar Aegon met winsten tot 2,9 procent. In de MidKap ging toeleverancier aan de chipsector ASMI aan kop met een plus van 1,9 procent.

Nutreco

Nutreco klom 2,1 procent. Het bedrijf heeft de acquisitie van het Ecuadoriaanse garnalen- en visvoerbedrijf Gisis voltooid. De afsluiting van de overname van Gisis heeft lang op zich laten wachten en beleggers zijn opgelucht dat de transactie nu rond is.

In Frankfurt klom Allianz 1,2 procent. De verzekeraar verwacht meer dan een half miljard euro aan claims te ontvangen naar aanleiding van de overstromingen in Duitsland en omringende landen. Na herverzekering komt het verlies voor Allianz op 350 miljoen euro. Hochtief steeg bijna 6 procent. Het Duitse bouwbedrijf liet weten ruim 4 miljoen eigen aandelen terug te kopen voor 260 miljoen euro.

De euro was 1,3328 dollar waard, tegen 1,3311 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 97,73 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen