ECO18 dec '13 19:49

Wall Street lager in afwachting Fed

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in de min.

EPA
EPA

Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van FedEx en cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. De markt wacht echter vooral met grote spanning op de Federal Reserve, die woensdag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. Dan moet duidelijk worden of het huidige steunbeleid intact blijft of geleidelijk wordt afgebouwd.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,1 procent lager op 15.863 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 1774 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,8 procent tot 3991 punten.

De Fed maakt om 20.00 uur (Nederlandse tijd) de uitkomsten van de afgelopen beleidsvergadering bekend. Mogelijk kondigt de Fed dan aan dat een begin wordt gemaakt met de afbouw van het steunbeleid van 85 miljard dollar per maand. De meeste economen verwachten dat volgend jaar het steunbeleid zal worden afgebouwd.

FedEx

FedEx ging licht omlaag. Het Amerikaanse koeriersbedrijf verhoogde woensdag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers de winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2013/2014. Volgens het bedrijf weerspiegelt de bijstelling de inkoop van eigen aandelen in het jaar tot nu toe. De resultaten over het tweede kwartaal vielen echter lager uit dan analisten hadden verwacht.

Ford Motor leverde 7,3 procent in. Het autoconcern gaf aan dat 2013 één van de beste jaren uit de geschiedenis van het bedrijf zal worden, maar dat de winst voor belastingen volgend jaar lager zal uitvallen vanwege de kosten van het op de markt brengen van een groot aantal nieuwe modellen. Branchegenoot General Motors werd meegetrokken door Ford en zakte 3,9 procent.

Jabil Circuit

De producent van elektronische componenten Jabil Circuit duikelde bijna 21 procent, na tegenvallende cijfers.

Beleggers kregen ook cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt voorgeschoteld. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in november opgelopen tot 1,091 miljoen op jaarbasis. Dat is een toename van 22,7 procent ten opzichte van oktober. Het cijfer is aanzienlijk beter dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op 954.000 in aanbouw genomen woningen.

De euro was 1,3760 dollar waard, tegen 1,3763 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 97,67 dollar per vat. Brentolie won 0,8 procent tot 109,34 dollar.

Gerelateerde artikelen