ECO29 apr '16 14:27

Winst ExxonMobil meer dan gehalveerd

Auteur: ANP Nieuws

IRVING (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern ExxonMobil heeft in het eerste kwartaal zijn winst meer dan gehalveerd, onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen.

EPA
EPA

Dat liet het grootste Amerikaanse oliebedrijf vrijdag weten.

De nettowinst bedroeg 1,8 miljard dollar, terwijl een jaar eerder nog 4,9 miljard dollar onder de streep stond. Daarmee daalde de winst naar het laagste niveau sinds 1999. De omzet zakte naar 48,7 miljard dollar, van 67,6 miljard dollar vorig jaar. In verband met de lastige marktomstandigheden werden de investeringen en de uitgaven voor het zoeken naar olie en gas met een derde verlaagd, tot 5,1 miljard dollar. De productie nam wel toe.

Eerder deze week verloor ExxonMobil nog zijn allerhoogste AAA-status bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Het olieconcern had die status al sinds 1930. Vanwege de sterk gedaalde olieprijzen staan de financiën van ExxonMobil onder grote druk, wat S&P heeft aangezet tot de verlaging van de kredietwaardigheid.

Bij de belangrijke divisie upstream, waar het zoeken naar en winnen van olie onder valt, werd een verlies geleden, terwijl een jaar eerder nog een forse winst werd behaald. Bij downstream (raffinage en benzinestations) zakte de winstgevendheid. Daar stond tegenover dat bij de chemische activiteiten de winst flink werd verbeterd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen