ECO3 jul '13 11:45

Politieke onrust drukt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag flink achteruit.

ANP
ANP

De dreigende staatsgreep in Egypte, de politieke crisis in Portugal en de vrees voor een afzwakkende groei in China zorgden voor een negatieve stemming op de financiële markten.

,,De posities worden weer wat afgebouwd. In China en Duitsland viel de groei van de dienstensector tegen. Ook spelen de eurozorgen weer op door de politieke onrust in Portugal en zorgen de oplopende rentes voor nervositeit. Voor de rest is het nog wachten op belangrijke macrocijfers uit de VS“, aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1 procent lager op 344,20 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 526,65 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,6 en 1,8 procent.

Lissabon

In Lissabon zakte de hoofdindex 5,6 procent. Vooral de Portugese banken kregen zware klappen. Ook liep de rente op 10-jarige Portugese staatsobligaties voor het eerst sinds november 2012 op tot boven 8 procent. De stijgende rente is het gevolg van de politieke onrust in het land, waar eerder deze week twee ministers opstapten uit onvrede over de bezuinigingsplannen van premier Pedro Passos Coelho.

De stemming op de beurzen werd ook gedrukt door een tegenvallend macrocijfer uit China. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de groei van de dienstensector in het land in juni is afgezwakt naar het traagste tempo in 9 maanden. In de eurozone liet de dienstensector vorige maand opnieuw een krimp zien en groeide de Duitse dienstensector minder sterker dan eerder werd gemeld.

Barclays

De banken Barclays, Deutsche Bank en Credit Suisse verloren tussen 3 en 4 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de ratings van de drie grote Europese banken verlaagd. De rating van de Zwitserse bank UBS bleef onveranderd. Het aandeel zakte desondanks ook meer dan 3 procent. De vier banken krijgen volgens S&P van alle Europese banken het meest te maken met nieuwe wereldwijde regels voor de kapitaalmarkten.

Luchtvaartgroep Air France-KLM was de grootste daler in de AEX met een min van 3,6 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste stijger met een plus van 1,8 procent. In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een verlies van 3,5 procent. Grootste stijger was kabelbedrijf Ziggo met een winst van bijna 2 procent.

De euro was 1,2968 dollar waard, tegen 1,3025 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De onrust in Egypte dreef de olieprijs op. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 101 dollar per vat en noteerde daarmee voor het eerst in 9 maanden boven de 100 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 104,82 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen