ECO7 nov '13 08:44

'Amterdamse beurs opent vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent donderdag waarschijnlijk nagenoeg vlak.

Ook de andere Europese beurzen lijken bij de opening nauwelijks van hun plaats te komen. Alle ogen zijn gericht op de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag het rentebesluit bekend zal maken. In Amsterdam zal de handel mede worden bepaald door een grote stroom bedrijfsresultaten.

,,We lijken een vlak begin te krijgen. Het is vooral wachten op de ECB. De rente zal naar verwachting nu nog ongewijzigd blijven, maar wellicht dat er wel een hint wordt gegeven voor een toekomstige renteverlaging. Daarnaast krijgen we uit de VS de jobless claims en de economische groeicijfers. Ook brengen een hoop grote Europese bedrijven de resultaten naar buiten“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Door de onverwacht sterke daling van de inflatie in de eurozone is de speculatie over een nieuwe renteverlaging door de ECB toegenomen. Economen verwachten die stap nog niet nu, maar denken dat een lagere rente in december wel tot de mogelijkheden behoort. De markt zal daarom extra scherp letten op de toelichting van ECB-president Mario Draghi.

Imtech

Op het Damrak krijgen beleggers de kwartaalcijfers van de AEX-fondsen Aegon, ArcelorMittal, Corio, Imtech en Reed Elsevier te verwerken. Ook Ordina, Pharming, Heijmans, Crown van Gelder en Ctac openen de boeken over het derde kwartaal.

Technisch dienstverlener Imtech zag het verlies in het derde kwartaal verder oplopen tot 96,1 miljoen euro. Dat was 6,6 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Vooral in Duitsland heeft Imtech het zwaar, mede door de problemen die het voormalige management het bedrijf daar heeft bezorgd. Om de prestaties op peil te krijgen, worden komend jaar nog eens 300 banen in Duitsland geschrapt. Dat komt bovenop op het eerder aangekondigde verlies van 550 banen.

Europa positief

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag omlaag. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van belangrijke gebeurtenissen later deze week, zoals het Amerikaanse banencijfer en de economische plannen van China. In Tokio eindigde de Nikkei 0,8 procent lager. Een stijging van de Japanse yen zorgde voor koersdruk onder de Japanse exportbedrijven.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten woensdag overwegend met winst. Positief nieuws uit Europa werkte ook door op de beursvloer op Wall Street. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 15.746,88 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1770,49 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daarentegen daalde 0,2 procent tot 3931,95 punten.

Euro

De meeste Europese aandelenmarkten wisten woensdag de weg naar boven weer te vinden, na de kleine stap terug van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 393,97 punten. De MidKap sloot 0,1 procent in de plus op 612,49 punten. De hoofdgraadmeter in Londen zakte 0,1 procent, die in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 0,4 en 0,8 procent hoger de handel uit.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3516 dollar waard, tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,74 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs, tot 104,95 dollar.

Gerelateerde artikelen