ECO4 okt '13 16:07Aangepast op 4 okt '13 17:53

Sluiting overheid VS slecht voor statistieken

Auteur: ANP Nieuws

De sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten vertroebelt de blik op de ontwikkeling van 's werelds grootste economie.

EPA
EPA

Vrijdag moesten economen en analisten het al stellen zonder de cijfers over de arbeidsmarkt, waar maandelijks reikhalzend naar wordt uitgekeken. Als de 'shutdown' langer duurt komen nog veel meer statistieken in gevaar.

Niet alleen de publicatie van gegevens is namelijk opgeschort, ook de verzameling ervan ligt stil zolang de overheidsdiensten gesloten zijn. Zo komt het volgende banenrapport, dat voor 1 november op de agenda staat, in gevaar als onderzoekers niet halverwege deze maand op pad kunnen voor de enquête waarop het werkloosheidscijfer wordt gebaseerd.

Ook de inflatiecijfers staan onder druk, liet een onderzoeker van George Mason University weten aan The Wall Street Journal. Die cijfers worden gebaseerd op waarnemingen van ambtenaren die in duizenden winkels prijzen in de gaten houden. "Je kunt niet een winkel inlopen en vragen wat een product een paar weken geleden kostte'', schetste de onderzoeker het probleem.

Als de sluiting van de overheidsdiensten aanhoudt, wordt volgende week waarschijnlijk de publicatie van cijfers over onder meer de handelsbalans, de detailhandelsverkopen en de bedrijfsvoorraden opgeschort. Op donderdag wordt naar verwachting wel het wekelijkse cijfer over de aanvragen van werkloosheidsuitkeringen gepubliceerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen