ECO7 jul '13 17:20

Beurzen maken zich op voor kwartaalcijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Na wekenlang in de ban te zijn geweest van centrale banken kunnen beleggers zich de komende tijd ook weer richten op de prestaties van de bedrijven waar ze in handelen.

ANP
ANP

In de Verenigde Staten komen deze week de eerste grote concerns met de resultaten van het tweede kwartaal en het eerste halfjaar.

Maandag opent aluminiumproducent Alcoa traditiegetrouw als eerste grote Amerikaanse bedrijf de boeken van het afgelopen kwartaal. Het concern kreeg afgelopen week nog een adviesverlaging van JPMorgan te verwerken. De analisten van de bank zijn pessimistischer geworden over de aluminiumprijs, die afgelopen kwartaal met ruim 8 procent is gedaald.

Woensdag geeft olieconcern Chevron een eerste inkijk in de cijfers van het tweede kwartaal. Vrijdag komen de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Wells Fargo met het volledige overzicht van hun resultaten.

Ballast Nedam

In Amsterdam laat de echte start van het kwartaalcijferseizoen nog even op zich wachten. Deze week staan alleen een handelsupdate van bouwbedrijf Ballast Nedam (vrijdag) en omzetcijfers van toeleverancier aan de chipindustrie Rood Microtec (dinsdag) op het programma. Een week later volgen ASML en AkzoNobel als eerste bedrijven uit de AEX.

De belangrijkste macro-economische cijfers komen deze week uit Europa. Maandag wordt bekendgemaakt hoe de internationale handel en de industriële productie van Duitsland zich in mei hebben ontwikkeld. Afgelopen week bleek al dat de orders voor Europa's grootste economie in die maand onverwacht verder zijn gedaald. Later in de week volgen ook de resultaten van de industrie in onder meer Frankrijk, Nederland en de hele eurozone.

Uitzendmarkt

In Nederland komt de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU dinsdag met de meest recente cijfers over de uitzendmarkt. De werkgelegenheid voor uitzendkrachten neemt al sinds begin 2012 bijna onafgebroken af.

Vorige week zorgde ECB-president Mario Draghi voor een opleving van de Europese beurzen door expliciet aan te kondigen dat de Europese Centrale Bank de rente nog een aanzienlijke tijd op of onder het huidige historisch lage niveau zal houden. De AEX-index eindigde vrijdag op 352,53 punten. Dat was ruim 2 procent hoger dan het slot van de voorgaande week.Draghi zette wel druk op de waarde van de euro. De Europese munt was vrijdagmiddag met 1,2830 dollar circa 2 dollarcent minder waard dan aan het einde van de voorgaande week.

Op Wall Street zorgden gunstige cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt voor steun. De S&P 500 boekte vorige week een winst van 1,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen