ECO21 jun '13 08:06Aangepast op 21 jun '13 08:45

'AEX opent vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent vrijdag naar verwachting nagenoeg vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De stemming blijft voorzichtig na de stevige verliesbeurt van een dag eerder. De vrees voor de afbouw van het steunprogramma in de VS blijft de markten in de greep houden.

,,We openen waarschijnlijk vlak. Het leek er eerder op dat we opnieuw omlaag zouden gaan, maar de Nikkei in Japan toont in het laatste uur van de handel een flink herstel. Dit herstel stuurt de Amerikaanse openingsindicatoren hoger en wellicht gaan we daardoor in Europa ook wat omhoog. Voor de rest staat Griekenland weer in de schijnwerpers en dreigt het IMF de geldkraan dicht te draaien'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de uitbetaling van noodsteun aan Griekenland eind juli stop zal zetten tenzij Europese leiders een financieringstekort van 3 tot 4 miljard euro weten op te vullen. Het tekort in het steunprogramma kwam aan het licht nadat centrale banken weigerden de Griekse staatsobligaties die zij bezitten 'door te rollen'. Daarbij worden oude obligaties afgelost en worden er nieuwe verstrekt met gelijke waarden.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen vrijdag overwegend omlaag. In Tokio wist de Nikkei echter te herstellen van de eerdere verliezen. De Japanse hoofdindex eindigde uiteindelijk 1,7 procent hoger en boekte daarmee een week winst van ruim 4 procent. De Nikkei kende daarmee de eerste positieve handelsweek na 4 verliesweken op rij.

De aandelenbeurzen in New York leden donderdag voor de tweede keer op rij stevige verliezen. Woensdag leverden de graadmeters al in nadat president Ben Bernanke van de Federal Reserve had aangegeven dat het steunprogramma van de centrale bank later dit jaar mogelijk wordt afgebouwd. Donderdag werd de dalende lijn doorgetrokken.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 2,3 procent lager op 14.758,32 punten. De S&P 500-index leverde 2,5 procent in en kwam daarmee op 1588,19 punten. Met het verlies van 1,4 procent op woensdag zette de index de sterkste tweedaagse daling neer sinds november 2011. De Nasdaq verloor 2,3 procent tot 3364,64 punten.

Ook op de Europese beurzen zorgden de uitlatingen van Bernanke donderdag voor forse verliezen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,6 procent lager op 341,88 punten, de laagste slotstand in bijna 2 maanden. De MidKap-index verloor 2,1 procent tot 523,47 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tussen 3 en 3,7 procent onderuit.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3250 dollar waard, tegen 1,3200 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 95,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 102,74 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen