ECO4 sep '13 14:53

Milieudefensie onderzoekt schaliegasrapport

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie vermoedt dat het ministerie van Economische Zaken ingenieursbureau Witteveen+Bos onder druk heeft gezet om de conclusies van het schaliegasrapport aan te passen.

ANP
ANP

De organisatie heeft daarom een een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend om de communicatie tussen het ministerie en het bedrijf in te zien. Dat maakte Milieudefensie woensdag bekend.

Volgens Milieudefensie worden de risico's die de onderzoekers in het vorige week gepubliceerde rapport duidelijk benoemen, in de concluderende samenvatting behoorlijk verzacht. ,,We zijn allerlei inconsistenties tegengekomen, die erop wijzen dat de samenvatting een veel positiever beeld van de risico's geeft dan het rapport zelf'', zegt campagneleider Geert Ritsema.

Zo staat volgens hem in de samenvatting dat het risico op een 'blowout' (een ongecontroleerde gasontsnapping) ontbreekt bij schaliegaswinning. Maar in het hoofdrapport wordt uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat technische maatregelen om blowouts te voorkomen, kunnen falen.

,,Het kabinet en de Tweede Kamer mogen op basis hiervan geen beslissing nemen over zoiets belangrijks als het toestaan van schaliegasboringen in Nederland'', aldus Ritsema.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen