ECO4 jun '13 15:59

Heffing Chinese zonnepanelen ondanks verzet

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Chinese zonnepanelen zullen duurder worden in Europa.

ANP
ANP

De Europese Commissie zal een tijdelijke invoerheffing opleggen om een einde te maken aan de uiterst goedkope, zwaar gesubsidieerde panelen. Europees commissaris Karel De Gucht heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het dagelijks bestuur van de EU gaat een heffing opleggen van 11,8 procent. Dit tarief, dat vanaf donderdag ingaat, zal 2 maanden gaan gelden. Komt overleg met de Chinezen niet tot een oplossing, dan gaan daarna veel hogere tarieven gelden (van 47,6 procent), aldus De Gucht. Hij benadrukte zich sterk te maken voor een vriendschappelijke oplossing met China.

Volgens De Gucht is er duidelijk bewijs dat de goedkope Chinese zonnepanelen schadelijk zijn voor de Europese werkgelegenheid en voor de sector in zijn geheel. ,,Het kan de hele sector vernietigen als wij nu niet handelen.''

Stadia

Door de heffing in twee stadia op te delen, lijkt Brussel zich iets aan te trekken van de kritiek uit veel EU-landen, waaronder Nederland. Zij wilden geen heffing om hun handelsbelangen met China niet op het spel te zetten. Bovendien vrezen de lidstaten dat Peking met tegenmaatregelen zal komen.

De invoerheffingen gaan voorlopig gelden voor 6 maanden. Wil Brussel de heffingen daarna verlengen, dan hebben de EU-lidstaten zeggenschap.

Gerelateerde artikelen