ECO18 dec '13 16:41

Beurzen optimistisch op Fed-dag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdag eensgezind omhoog.

ANP
ANP

Een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen leidde tot optimisme onder beleggers. De blik bleef daarnaast gericht op de Federal Reserve (Fed), die na sluiting van de Europese beurshandel zal besluiten of het steunbeleid al kan worden teruggeschroefd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 381,03 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 596,04 punten. De beurzen in Parijs en Londen koersten 0,8 en 0,2 procent hoger. De DAX in Frankfurt steeg 1 procent. Uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in december is gestegen tot het hoogste niveau sinds februari 2012.

,,We hebben mooie sterke beurzen vandaag. De Duitse Ifo-cijfers vielen positief uit. Het gaat economisch gezien steeds beter in Duitsland en dat helpt de beurskoersen vooruit. Er is een kleine kans dat we aan het begin van een herstelfase staan. Voor de rest blijft het wachten op wat de Fed later vandaag gaat doen”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

SBM Offshore

In Amsterdam werd SBM Offshore beloond na verhoging van de omzetverwachting. De dienstverlener aan de olie-industrie verwacht dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar te realiseren. Eerder werd uitgegaan van een omzet van 4,3 miljard dollar. Het aandeel was met een plus van 5 procent koploper in de AEX.

Bodemonderzoeker Fugro had te kampen met een winstwaarschuwing van de Noorse concurrent Petroleum Geo-Services (PGS) en was met een min van 1,9 procent de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Ook de Franse dienstverlener aan de oliesector Technip kwam met een winstwaarschuwing en zakte in Parijs 8,6 procent.

ICT Automatisering

ICT Automatisering kreeg er 4,6 procent bij. De automatiseerder maakte bekend een opdracht te hebben gekregen van postbezorger PostNL.

In Frankfurt steeg TUI 2,1 procent. De reis- en scheepvaartonderneming wist in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september, alsnog terug te keren naar winst. Analisten voorzagen opnieuw een jaar met rode cijfers.

De euro was 1,3760 dollar waard, tegen 1,3751 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 97,83 dollar per vat. Brentolie won 0,2 procent tot 108,67 dollar.

Gerelateerde artikelen