ECO2 sep '13 05:59

Leiden toneel van proef betalen met mobieltje

Auteur: ANP Nieuws

LEIDEN (ANP) - ABN Amro, ING en Rabobank beginnen maandag een proef voor betalen via de smartphone.

ANP
ANP

Ongeveer 1000 mensen uit Leiden proberen de nieuwe betaaldienst 3 maanden lang uit bij circa 150 winkels en horecagelegenheden in het centrum van de stad. Na afloop van de testperiode bepalen de banken afzonderlijk of en hoe het mobiel betalen een landelijk vervolg krijgt.

Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening. Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden. Bij bedragen daarboven wel. Om de nieuwe toepassing mogelijk te maken, werken de drie banken samen met KPN, Mastercard en de gemeente Leiden.

ABN Amro houdt gelijktijdig ook een proef met contactloos betalen door middel van een bankpas. Deze is aan 60.000 klanten van de bank toegestuurd en kan in dezelfde winkels in Leiden worden gebruikt, alsmede op luchthaven Schiphol. De rest van de ABN-klanten ontvangt vanaf begin november de nieuwe betaalpas wanneer hun oude pas aan vervanging toe is.

Ook ING heeft aangekondigd binnenkort contactloos betalen met een bankpas in te voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen