ECO20 dec '13 15:01

'Wall Street opent hoger’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting licht hoger.

EPA
EPA

De stemming wordt gesteund door een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie. De graadmeters lijken daarmee de week, die in het teken stond van het besluit van de Federal Reserve om het stimuleringsbeleid geleidelijk terug te schroeven, positief af te sluiten.

Voor opening van de beurs bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 4,1 procent is gegroeid op jaarbasis. In een tweede raming op 5 december werd nog een groei van 3,6 procent gemeld. Economen gingen ervan uit dat de plus van 3,6 procent zou worden gehandhaafd. Het is de tweede opwaartse herziening. Eind november werd op basis van een eerste schatting een groei van 2,8 procent gerapporteerd.

Tevens werd bekendgemaakt dat de consumentenbestedingen in het derde kwartaal met 2 procent zijn gestegen. Ook dat cijfer is een verhoging ten opzichte van de raming op 5 december, toen de stijging werd geschat op 1,4 procent. De bestedingen van consumenten zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

Blackberry

Het aandeel Blackberry staat onder druk in de voorbeurshandel. De Canadese smartphonefabrikant heeft in financieel opzicht een slecht derde kwartaal achter de rug. Onder de streep resteerde een nettoverlies uit voortgezette activiteiten van 4,4 miljard dollar, ofwel 8,37 dollar per aandeel. Het bedrijf kondigde naast de cijfers een 5-jarige overeenkomst met Foxconn aan en gaat met die toeleverancier in eerste instantie een mobieltje voor Indonesië en andere snelgroeiende landen maken.

Nike bracht donderdag na de slotbel de kwartaalresultaten naar buiten. De grootste sportartikelenfabrikant ter wereld zag de omzet en winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar verder groeien. Het bedrijf verkocht in alle regio's waar het actief is meer schoenen en kleding dan een jaar eerder en profiteerde daarbij van de introductie van nieuwe, duurdere producten.

De openingsindicatoren wijzen op winsten van 0,2 procent voor de Amerikaanse beurzen. De beursgraadmeters op Wall Street kwamen donderdag nauwelijks in beweging. Beleggers namen gas terug na de sterke opmars van woensdag, die volgde op het Fed-besluit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 16.179,08 punten. Met de minieme winst zette de Dow wel weer een nieuw record in de boeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen