ECO23 dec '13 17:13

Beurzen optimistisch voorwaarts

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa stoomden maandag verder op.

ANP
ANP

De stemming was positief na opmerkingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Amerikaanse economie en een meevallend cijfer over de economie van de VS. Op een van de laatste volledige handelsdagen van het jaar waren de volumes beperkt.

De AEX-index noteerde een half uur voor het slot 0,8 procent hoger op 394,67 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 617,84 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,8 procent, de Duitse Dax-index bereikte daarmee een nieuw record. De CAC 40 in Parijs bleef wat achter met een plus van 0,2 procent.

Topvrouw Christine Lagarde van het IMF stelde tegen de Amerikaanse tv-zender NBC dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, de afgelopen weken duidelijk zijn verbeterd. Het fonds zal daarom zijn eigen verwachtingen voor de groei van de economie verhogen, nadat het afgelopen najaar een groei van 2,6 procent voorspelde. Lagarde gaf geen details over de nieuwe raming, die waarschijnlijk in januari wordt gepubliceerd.

Ballast Nedam

Kort voor de opening van de beurzen in New York werd bekend dat de Amerikaanse consumentenbestedingen in november met 0,5 procent zijn toegenomen. Dat is de sterkste stijging in 5 maanden. De Dow-Jonesindex noteerde 0,5 procent hoger.

In Amsterdam won Ballast Nedam 3,9 procent. Het bouwbedrijf gaat op Curaçao het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrabanda bouwen. De opdracht heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro. Verder heeft Ballast Nedam de verkoop van Gebr. Van Leeuwen Boringen aan Kleywegen Groep afgerond en sleepte het de voorlopige gunning voor de vernieuwbouw van het Thialf-stadion binnen.

ARM

ICT Automatisering (plus 0,6 procent) wees maandag grootaandeelhouder DPA Group (min 2,5 procent) wederom de deur. De automatiseerder blijft van mening dat een samengaan tussen de twee niet in het belang van het bedrijf en haar belanghebbenden is. Wel wordt een bijzondere aandeelhoudersvergadering, op verzoek van DPA, gehouden.

In Londen viel chipdesigner ARM op met een winst van 3,7 procent. Beleggers speculeerden op meer opdrachten voor de onderneming nu zijn belangrijkste klant Apple een belangrijke deal heeft gesloten met het Chinese mobiele telefoniebedrijf China Mobile. De chips van ARM zitten in meer dan 95 procent van de smartphones ter wereld.

De euro was 1,3703 dollar waard, tegen 1,3672 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 98,99 dollar per vat. Brentolie noteerde een verlies van 0,1 procent op 111,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen