ECO20 jun '13 14:11

Turkse lira zakt naar laagste niveau ooit

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - De waarde van de Turkse lira is donderdag naar het laagste niveau ooit gezakt ten opzichte van de dollar, vooral door zorgen over de politieke onrust in Turkije.

Recep Tayyip Erdogan. EPA
Recep Tayyip Erdogan. EPA

Ook zijn er zorgen dat investeerders meer risicovolle beleggingen in opkomende markten zullen terugschroeven na de aankondiging van de Federal Reserve dat zijn steunbeleid dit jaar kan worden afgebouwd.

Een lira was donderdagmiddag 0,52 dollar waard. De Turkse munteenheid daalde daarmee voor de vierde dag op rij. De lira staat onder druk door de aanhoudende protesten in Turkije tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Daardoor zijn internationale investeerders onzeker geworden. Door die nervositeit stijgen ook de leenkosten voor de Turkse overheid. De rente op Turkse 2-jaarsleningen klom tot 7,4 procent, het hoogste niveau sinds oktober.

De Turkse aandelenbeurs heeft ook flink te lijden onder de spanningen in het land. Zo daalde de hoofdindex in Istanbul donderdag in de middaghandel 4,4 procent. Sinds de protesten tegen Erdogan uitbraken, is de index meer dan 12 procent in waarde gezakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen