ECO12 jun '13 15:51

Gematigd herstel op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten woensdagmiddag een gematigd herstel zien.

Na 2 verliesdagen op rij gingen beleggers op zoek naar koopjes. De stemming bleef wel terughoudend door de onzekerheid over de voortzetting van het stimuleringsbeleid van de centrale banken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 350,74 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 530,86 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,2 en 0,5 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,1 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex kort na aanvang van de handel 0,7 procent in de plus.

,,Er gebeurt niet zoveel op de beurzen. De vrees voor het afbouwen van de steunmaatregelen is volgens mij een beetje overtrokken en de aandelen lopen daar iets teveel op vooruit. Zo goed gaat het nog niet en het kan nog wel even duren voor de steun wordt teruggedraaid. De Fed komt volgende week met een rentebesluit gevolgd door een persbijeenkomst van voorzitter Bernanke. Tot die tijd zal het waarschijnlijk onrustig blijven op de markten“, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Heineken

In de AEX ging bierbrouwer Heineken aan kop met een plus van 1,8 procent. Sterkste dalers waren luchtvaartgroep Air France-KLM, verzekeraar Aegon en roestvrijstaalproducent Aperam met verliezen tussen 1,8 en 2,1 procent.

Kabel Deutschland steeg bijna 10 procent in Frankfurt. Het Britse telecombedrijf Vodafone bevestigde de Duitse kabelexploitant te hebben benaderd met een overnamevoorstel. Volgens Vodafone is er zekerheid dat er uiteindelijk een officieel bod wordt uitgebracht. Vodafone verloor in Londen meer dan 4 procent.

Inditex

In Madrid steeg Inditex 4,8 procent. Het Spaanse moederbedrijf van winkelketen Zara heeft in het eerste kwartaal flink last gehad van de aanhoudende kou in Europa. De winstgroei van het grootste modeconcern ter wereld was de zwakste in de afgelopen vijf kwartalen en viel lager uit dan analisten hadden verwacht. Inditex liet echter weten voor 2013 een stabiele winstmarge te voorzien.

Hennes & Mauritz (H&M) klom in Stockholm 0,3 procent. De Zweedse concurrent van Inditex boekte in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een vrijwel vergelijkbare omzet als een jaar eerder.

De euro was 1,3297 dollar waard, tegen 1,3273 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,09 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 103,53 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen