ECO14 nov '13 15:53Aangepast op 14 nov '13 16:39

Beurzen hopen op voortzetting steun

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen toonden donderdag herstel na twee verliesbeurten op rij.

ANP
ANP

De hernieuwde hoop op voortzetting van het steunbeleid in de Verenigde Staten zorgde voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam werd Ahold afgestraft na teleurstellende kwartaalresultaten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,9 procent hoger op 394,48 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 605,48 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,7 procent.

,,Het is een lekker dagje op de beurzen. De schrik van de afgelopen dagen is weer uit de markt. Het is wachten op wat Fed-vicevoorzitter Yellen gaat zeggen, maar uit haar vooraf gepubliceerde toespraak blijkt dat ze voorlopig nog niet over steunafbouw denkt'', zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Frankrijk

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening een fractie lager. De aandacht is vooral gericht op de hoorzitting van vicevoorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve over haar benoeming tot opvolger van Ben Bernanke. De toekomstige Fed-voorzitter liet voorafgaand al weten dat de Amerikaanse economie nog altijd onder de maat presteert en zal moeten verbeteren, voordat de Fed zijn stimuleringsbeleid kan gaan afbouwen.

In Europa bleek dat de Franse economie in het derde kwartaal onverwacht met 0,1 procent is gekrompen. De Duitse economie groeide conform verwachting met 0,3 procent. Nederland liet een groei zien van 0,1 procent en liet de recessie achter zich. In de hele eurozone was eveneens sprake van een kleine groei van 0,1 procent.

Ahold

Ahold wist niet te profiteren van het positieve beursklimaat en stond met een min van 5,4 procent onderaan de AEX. Het supermarktbedrijf heeft in het derde kwartaal de omzet zien teruglopen. Ook de operationele winst daalde flink. SBM Offshore was de grootste stijger met een plus van meer dan 3 procent. De maritiem dienstverlener heeft het orderboek zien groeien naar een nieuw recordniveau van 24,4 miljard dollar.

In Frankfurt leverde RWE 6,5 procent in. De Duitse eigenaar van de Nederlandse energieleverancier Essent verwacht dat de resultaten volgend jaar ,,aanzienlijk'' lager zullen uitpakken vergeleken met dit jaar. Om de kosten te drukken, schrapt het bedrijf 6750 van de in totaal meer dan 67.000 banen.

De euro was 1,3452 dollar waard, tegen 1,3450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 93,14 dollar per vat. Brent werd 1,1 procent duurder op 108,304 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen