ECO9 aug '13 09:45

Koerssprong KPN stuwt AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag hoger geopend.

ANP
ANP

KPN maakte een koerssprong na een overnamebod van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim. De andere Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 373,17 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 550,09 punten. De beurs in Parijs zakte 0,2 procent. De DAX in Frankfurt noteerde onveranderd en de FTSE in Londen steeg 0,2 procent.

KPN stond bovenaan in de AEX met koerswinst van ruim 17 procent op 2,34 euro. Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil zijn Nederlandse branchegenoot overnemen voor 2,40 euro per aandeel. Het bedrijf van Carlos Slim heeft al een belang van bijna 30 procent in het Nederlandse telecombedrijf. KPN liet weten het bod te bestuderen.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro liet weten in de eerste zes maanden van het jaar iets beter te hebben gepresteerd dan het bedrijf zelf had verwacht. Ook gaf Fugro voor heel 2013 een verwachting af, waarbij een hogere omzet wordt voorspeld en een iets lagere winst dan in 2012. Beleggers waren niet onder de indruk en stuurden het aandeel 7,1 procent lager, waarmee het bedrijf de grootste daler was in de AEX.

In de MidKap leverde AMG meer dan 5 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. De metaalspecialist zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen. Vooral de economische problemen in Europa en het lagere groeitempo in Azië speelden AMG parten.

AND International

Bij de kleinere fondsen ging AND International Publishers ruim 12 procent onderuit na bekendmaking van halfjaarcijfers. De ontwikkelaar van digitale kaarten heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet en winst zien dalen. De omzet kwam uit op 3,2 miljoen euro, tegen 3,4 miljoen euro vorig jaar. De winst bedroeg 1,8 miljoen euro, tegen 1,9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De euro was 1,3379 dollar waard, tegen 1,3394 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 104 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 107 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen