ECO2 okt '13 08:04Aangepast op 2 okt '13 08:38

'Vlakke opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent woensdag waarschijnlijk vlak tot licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen amper van hun plaats komen. De aandacht van beleggers verschuift van de politieke impasse in de Verenigde Staten naar het politieke toneel in Italië. Ook is men benieuwd wat Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), na afloop van de beleidsvergadering in Parijs zal zeggen.

,,De AEX begint vlak tot licht hoger. Gisteren wisten de beurzen mooie winsten te boeken ondanks de ‘shutdown’ in de VS. In Azië staan er vandaag ook overwegend plussen op de koersborden. In Europa wordt gewacht op het rentebesluit van de ECB en de toelichting van Draghi.'' aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In de VS staat het banencijfer van salarisstrookverwerker ADP op het programma. Dat cijfer loopt vooruit op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vooralsnog voor vrijdag op de agenda staat. Door de sluiting van overheidsdiensten in de VS is het echter de vraag of het cijfer dan daadwerkelijk zal worden gepubliceerd.

Ontslag

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft dinsdag het ontslag geweigerd dat vijf ministers van de partij van Silvo Berlusconi bij hem hadden aangeboden. De regering staat op omvallen sinds het vijftal van de centrumrechtse PdL zaterdag besloot op te stappen. Vicepremier Angelino Alfano riep zijn PdL-partijleden dinsdag op om Letta te steunen bij een vertrouwensstemming, die mogelijk woensdag plaatsvindt.

Delta Lloyd meldde voorbeurs dat het zijn Belgische bankactiviteiten wil verkopen. Het bedrijf wil zich in België volledig richten op groei in de markt voor levens- en pensioenverzekeringen.

Air France-KLM

Topman Alexandre De Juniac van Air France-KLM ziet veel samenwerkingsmogelijkheden met Alitalia. Dat zei hij in een interview met de krant Les Echos. De Juniac sprak van ,,veel mogelijke synergiën'' en liet weten dat de verhouding met Alitalia heel goed is. De topman gaf geen openheid van zaken over een verdere mogelijke investering van Air France-KLM in Alitalia.

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter en sloot 2,2 procent in de min. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor een negatieve stemming. In China zijn de beurzen tot volgende week dinsdag gesloten vanwege de feestdagen tijdens de Gouden week.

Politieke verwikkelingen

De beurzen op Wall Street trokken zich dinsdag weinig aan van de politieke verwikkelingen in Washington en de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid. Beleggers hadden de 'shutdown' al in de voorgaande dagen van verliezen ingecalculeerd en de beurzen sloten met winst.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 15.191,70 punten. De S&P-500 index klom 0,8 procent tot 1695 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,2 procent tot 3817,982 punten.

AEX

De Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag ook met winst. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 377,63 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 577,31 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk met 1,1 en 1,3 procent. De FTSE in Londen sloot vlak.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3521 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 101,52 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent tot 107,49 dollar.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3520 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 101,60 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 107,57 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen