ECO19 nov '13 15:49

Beurzen nemen gas terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen namen dinsdag wat gas terug.

ANP
ANP

Beleggers doen het even rustig aan na de recente stevige klim. Een sterker dan verwachte toename van het economisch vertrouwen in Duitsland kon het tij niet keren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 395,98 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 610,32 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,5 en 1 procent. De DAX-index in Frankfurt hield de schade beperkt tot een min van 0,2 procent.

,,We vallen een beetje terug, maar het is ook wel erg hard omhooggegaan. De kracht is er een beetje uit en we hebben nieuwe impulsen nodig. Vandaag gebeurt er niet zoveel. De Duitse ZEW-index doet weinig en het is wachten op de Fed-notulen die morgen naar buiten komen. In Amsterdam is DSM de grote uitschieter na een mooie overeenkomst voor de farmadivisie'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Vertrouwen

In Duitsland bleek dat het vertrouwen van beleggers en analisten in de eigen economie in november voor de vierde achtereenvolgende maand is gestegen. De vertrouwensindex van onderzoeksinstituut ZEW steeg deze maand van 52,8 naar 54,6. Economen rekenden in doorsnee op een verbetering tot 54.

Speciaalchemiebedrijf DSM stond bovenaan in de AEX met een winst van ruim 3 procent na afsplitsing van het farmacieonderdeel. DSM richt samen met investeringsbedrijf JLL Partners een nieuw bedrijf op, waarin DSM Pharmaceutical Products (DPP) wordt gecombineerd met het Amerikaanse Patheon.

KPN

Telecomconcern KPN steeg 1,6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was postbezorger PostNL met een verlies van 2 procent.

Bij de kleinere bedrijven leverde Accell meer dan 5 procent in na een winstwaarschuwing. De fietsfabrikant heeft na het door slecht weer verpeste voorjaar geen echte inhaalslag kunnen maken.

Easyjet

In Londen klom Easyjet bijna 7 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft de omzet in het afgelopen boekjaar, dat eind september eindigde, met ruim 10 procent zien stijgen tot 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro). De winst voor belastingen nam met ruim 50 procent toe.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3525 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 92,83 dollar per vat. Brentolie daalde 0,3 procent tot 108,10 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen