ECO3 dec '13 06:13

'Groei werkgelegenheid blijft voorlopig uit'

Auteur: ANP Nieuws

MAASTRICHT (ANP) - Nederland mag dan nipt uit recessie zijn, de perspectieven voor herstel van de werkgelegenheid blijven voorlopig somber.

ANP
ANP

Volgens een dinsdag gepubliceerd rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht neemt het aantal banen in Nederland tot 2018 nog met zo'n 14.000 af.

Jongeren die net van school of van de universiteit komen, zullen komende jaren dus moeite blijven hebben om passend werk te vinden. Het aantal banen dat beschikbaar komt, zal voornamelijk afhankelijk zijn van de vervangingsvraag. Deze bedraagt volgens het rapport jaarlijks ongeveer 2,8 procent van de totale werkgelegenheid.

Door het bezuinigingsbeleid van het kabinet verwachten de onderzoekers onder meer een forse banenkrimp binnen het openbaar bestuur en diverse overheidsdiensten (min 2 procent). Ook gaan ze ervan uit dat het aantal banen in de industrie voorlopig blijft dalen.

Vervangingsvraag

In de industriële branches ligt de gemiddelde leeftijd van de werknemers wel vrij hoog, waardoor hier meer plaatsen vrijkomen doordat ouderen met pensioen gaan. Bij informaticaberoepen, waar relatief veel jongere werknemers actief zijn, is de vervangingsvraag een stuk lager.

Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,2 procent wordt de grootste werkgelegenheidstoename verwacht in de zorgsector. ,,Maar in vergelijking met de voorbije periode is dit een zeer beperkt groeiperspectief, dat samenhangt met de bezuinigingen in de sector, die een remmende werking hebben op de vraag naar zorgpersoneel'', stellen de onderzoekers.

Ver te zoeken

Volgens het rapport telde Nederland eind vorig jaar bijna 7,4 miljoen werkenden met een baan voor minimaal 12 uur per week. De grootste sectoren waren welzijn (704.000 werknemers), detailhandel (677.500) en zorg (590.000).

Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam al naar voren dat herstel op de arbeidsmarkt nog ver te zoeken is. Op jaarbasis nam de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 160.000 banen af, het grootste banenverlies sinds 1995. Het statistiekbureau telde in oktober ook nog steeds 674.000 werklozen. Van hen vielen er 137.000 in de categorie 15 tot en met 24 jaar.

Gerelateerde artikelen