ECO18 nov '13 07:51

'Amsterdamse beurs begint vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint maandag naar verwachting nagenoeg vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers doen het rustig aan en wachten op nieuwe impulsen.

,,De AEX lijkt vrijwel vlak te gaan openen. Er staat voor vandaag weinig op het programma en het is vooral wachten op meer macro-economisch nieuws later in de week. De Chinese beurs doet het opnieuw goed vandaag na de nieuwe hervormingsplannen, maar voor Europa is het vooral van belang dat het Amerikaanse steunbeleid wordt voortgezet“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De week staat bol van de topontmoetingen van politici, centrale bankiers en topmannen uit het bedrijfsleven. De bijeenkomsten moeten beleggers, samen met een aantal macro-economische cijfers, aanknopingspunten bieden nu vele graadmeters rond recordniveaus staan.

Air France

In Amsterdam maakte investeerder Advent bekend softwarebedrijf Unit4 over te willen nemen. Advent biedt 38,75 euro per aandeel Unit4. Dat geeft het bedrijf een waarde van bijna 1,2 miljard euro. Het bestuur en de raad van commissarissen van Unit4 bevelen het bod aan. Oprichter Chris Ouwinga steunt het bod ook en biedt zijn stukken, die een belang vertegenwoordigen van 5,6 procent, aan.

Volgens de krant Les Echos gaat een eerder aangekondigde staking van het cabinepersoneel bij de Franse luchtvaartmaatschappij Air France niet door. Een vakbond had in september opgeroepen om komende week het werk neer te leggen uit protest tegen het verlies van duizenden banen extra bij Air France.

China

De beurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omhoog. Vooral de Chinese aandelen stonden in de belangstelling nadat Beijing meer details van het economische hervormingsprogramma bekendmaakte. In Tokio maakten beleggers een pas op de plaats na de flinke koerswinst van vorige week en eindigde de Nikkei nagenoeg onveranderd.

Wall Street sloot vrijdag opnieuw met winst, waarmee de opmars van de Dow-Jonesindex en de S&P 500 naar nieuwe recordhoogten werd voortgezet. De Dow eindigde 0,5 procent hoger op 15.961,70 punten. De brede S&P klom 0,4 procent tot 1798,18 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3985,96 punten.

Valuta

Ook de Europese aandelenbeurzen gingen met hogere koersen het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent in de plus op 395,34 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 610,95 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,4 procent.

De euro was maandag voor opening van de aandelenmarkten 1,3505 dollar waard, tegen 1,3481 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,44 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper op 108,12 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen