ECO16 dec '13 12:47

Beurzen veren op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten maandag de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

De handel werd gesteund door positieve industriecijfers uit de eurozone. Daarnaast werd uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), die woensdag naar buiten komen.

,,Na een lagere start veren we weer wat op. In Azië werden verliezen geleden, maar de Amerikaanse openingsindicatoren wijzen op een herstel van Wall Street. Uit de eurozone kwamen redelijk positieve macro-economische cijfers. Wel is Frankrijk een beetje het zorgenkindje aan het worden. Voor de rest is het vooral wachten op wat de Fed later deze week gaat doen'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,7 procent hoger op 379,31 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 591,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,5 en 1,3 procent.

Franse economie

Uit cijfers van het Britse onderzoekbureau Markit bleek dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone in december op het hoogste niveau in ruim 30 maanden is uitgekomen. De index voor de Duitse industrie bereikte het hoogste niveau in tweeënhalf jaar. De Franse economie vertoonde echter opnieuw tekenen van krimp.

Sterkste stijgers in de AEX waren digitale beveiliger Gemalto en elektronicaconcern Philips met winsten van respectievelijk 3,9 en 2,7 procent. Grootste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,3 procent na een adviesverlaging door het Japanse effectenhuis Nomura.

H&M

In Frankfurt steeg Deutsche Telekom bijna 4 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal werkt de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint aan een overnamebod op zijn concurrent T-Mobile US. T-Mobile US is voor 67 procent in handen van Deutsche Telekom.

Hennes & Mauritz (H&M) klom in Stockholm 1,8 procent. Het Zweedse modeconcern zag de omzet in het vierde kwartaal van zijn boekjaar in lokale valuta met 13 procent stijgen. Bij winkels die langer dan een jaar open zijn stegen de opbrengsten met 3 procent.

Euro

In Milaan maakte Moncler een succesvol beursdebuut. Het aandeel van de Italiaanse maker van luxe skikleding noteerde op 14,47 euro, tegen een introductiekoers van 10,20 euro.

De euro was 1,3785 dollar waard, tegen 1,3731 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 97,17 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder, op 109,91 dollar.

Gerelateerde artikelen